c S
Za integralne turistične produkte še dobrih pet milijonov evrov 03.09.2018 07:29 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Država bo za razvoj novih integralnih turističnih produktov namenila dobrih pet milijonov evrov. V drugem odpiranju vlog, ki so prispele na javni razpis, je namreč ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo izbralo 34 projektov, od tega 21 v vzhodni in 13 v zahodni kohezijski regiji.

Ministrstvo je v začetku avgusta na spletnih straneh objavilo poročilo o obravnavi vlog, prispelih na drugi rok javnega razpisa za sofinanciranje razvoja in promocije integralnih produktov turističnega gospodarstva. Drugi rok se je iztekel 5. marca, prejeli pa so 65 vlog.

Na izvedenem ocenjevanju je strokovna komisija pozitivno ocenila 34 vlog, a ugotavljala, da za vse projekte v razpisu ni več dovolj sredstev. Gospodarsko ministrstvo se je odzvalo in zagotovilo dodatnih 1,33 milijona evrov.

Tako bo 21 projektov v vzhodni kohezijski regiji prejelo skupno dobre tri milijone evrov. Za 13 projektov v zahodni kohezijski regiji pa bo država zagotovila nekaj več kot dva milijona evrov. Skupno gre za 5,03 milijona evrov sredstev.

V vzhodni regiji bo med drugim podjetje BMM gostinstvo, ki v sevniški piceriji med drugim ponuja sladico Melanija in predsedniški burger, razvijalo doživetje preteklosti 20. stoletja oz. goste popeljalo po doživetjih poslednje sevniške grofice. Turistična agencija Condor Travel bo raziskovalo doživetja za profesionalne športnike in njihove družine na primeru pomurske regije.

Podjetje Ekuus Trade, ki se ukvarja z gozdarskimi storitvami in gostinstvom, bo gostom nudilo pogled na izgubljene kočevarske vasi s konjskega hrbta. Podjetje Vaš profit, ki že nudi splavarjenje na Dravi, pa bo razvijalo produkt z naslovom Pregled struge reke Drave s hlodovcem, Koroška košta in etnološka dediščina.

V zahodni kohezijski regiji pa bo na primer Aparthotel Vila Minka razvijal produkt Urban detox - kulturno, etnološko in rekreativno doživetje Ljubljane, podjetje Birokrat turizem bo goste popeljalo na Korak izven Ljubljane, podjetje Iqbator pa bo predstavljajo Čudesa Slovenije.

Kot so še dodali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, so zaradi porabe sredstev v okviru prvih dveh odpiranj razpis zaprli in nadaljnjih odpiranj vlog ne bo. Sprva je veljalo, da naj bi sredstva zadostovala do leta 2021.

Po prvem načrtu naj bi na razpisu razdelili okoli osem milijonov evrov. Na koncu je skupna vrednost sredstev v obeh odpiranjih dosegla nekaj več kot 9,4 milijona evrov.

Integralni turistični produkt je sestavljeni produkt, kar v praksi pomeni kombinacijo več izdelkov in storitev.