c S
Hidroelektrarne HSE avgusta zaradi sušnega vremena precej pod načrti 03.09.2018 07:27 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Proizvodnja električne energije v Holdingu slovenske elektrarne (HSE) je v letošnjem letu dva odstotka nad načrti. Hidroelektrarne so sicer zaradi sušnega poletja v juliju in avgustu proizvedle manj električne energije od načrtov. Hidrologija je bila julija 10 odstotkov pod načrti, avgusta pa 40 odstotkov pod načrti, so za STA pojasnili na HSE.

Kljub poletni suši je kumulativno proizvodnja elektrike v hidroelektrarnah v letu 2018 še vedno približno šest odstotkov nad načrtovano količino. Hidroelektrarne v skupini HSE so sicer v prvih sedmih mesecih letošnjega leta proizvedle 0,9 teravatne ure (TWh) električne energije več kot lani v enakem obdobju.

Medtem pa je proizvodnja v Termoelektrarni Šoštanj v letošnjem letu na primerljivi ravni z lanskim letom, "pri čemer je treba upoštevati letošnji remont šestega bloka". Po končanem remontu je bila proizvodnja električne energije šestega bloka v juliju in avgustu že 59 gigavatnih ur nad načrtovano količino, to pa je 10 odstotkov več od načrtovane proizvodnje.

V HSE ocenjujejo, da bodo letošnji rezultati poslovanja skupine v skladu z načrti. Lani je skupina sicer ustvarila 7,71 milijona evrov čistega dobička, kar je bilo 64 odstotkov manj kot v 2016, v HSE pa so padec pripisali najmanjši proizvodnji v hidroelektrarnah v zadnjih 10 letih.

Slabši pa je bil tudi dobiček iz poslovanja, ki je dosegel 53,2 milijona evrov, potem ko je bil v letu pred tem pri 75,79 milijona evrih. Izpad hidrologije in termo proizvodnje je skupina nadomeščala z dodatnimi trgovalnimi aktivnostmi.