c S
Gorenje skladno z načrti prodaja nestrateške naložbe 03.09.2018 07:27 Velenje, 01. septembra (STA) - Velenjsko Gorenje skladno z načrti prodaja nestrateške naložbe. Umika se iz projekta proizvodnje ponyjev, prodaja pa tudi podjetji Gorenje Surovina in Gorenje projekt. Prodajo družbe Gorenje Tiki so medtem zamrznili, saj glede morebitnega nadaljevanja proizvodnje čakajo na odločitev novega lastnika, kitajskega podjetja Hisense.

V Gorenju so načrtovali Surovino prodati že v prvem letošnjem polletju in so učinek prodaje družbe že zajeli tudi v načrtu za to obdobje, a se je prodaja zamaknila. V velenjski družbi so v nedavno objavljenem poročilu o polletnem poslovanju skupine navedli, da je do zamika prodaje prišlo zaradi uvedbe postopka Agencije za varstvo konkurence (AVK) proti Surovini in enemu od njenih tekmecev zaradi domnevne kršitve določil zakona o preprečevanju omejevanja konkurence.

AVK je sredi marca letos uvedla postopek ugotavljanja kršitve določil zakona o preprečevanju omejevanja konkurence proti podjetjema Gorenje Surovina in Dinos. Kot izhaja iz objave na spletni strani agencije, naj bi se podjetji, ki delujeta tako na ponudbeni kot na povpraševalni strani trga izvajalcev storitev ravnanja z nekomunalno odpadno embalažo in na ponudbeni strani trga organiziranja sistemov ravnanja z odpadno embalažo, najmanj od 19. oktobra 2016 dalje dogovarjali o načinu poslovanja.

Potem ko naj bi ponudbe za nakup Gorenja Surovine v drugem postopku prodaje dalo pet družb, naj bi Gorenje, kot je ta teden pisal časnik Večer, to mariborsko podjetje prodalo podjetju Izeta Rastoderja. Rastoder naj bi za Gorenje Surovino ponudil največ. V Gorenju postopka do zaključka prodaje ne komentirajo, v letno poročilo pa so zapisali, da od prodaje Gorenja Surovine in Gorenja Tiki pričakujejo okoli 48 milijonov evrov.

Prodajo Gorenja Tiki v Stari Pazovi so medtem zamrznili. Po nekaterih neuradnih informacijah bi s proizvodnjo v tej srbski tovarni lahko celo nadaljevali, a bo zadnjo besedo pri tem imel Hisense. Kitajci imajo sicer tudi sami visoko razvito proizvodnjo klimatskih naprav, ki jih Gorenje med drugim izdeluje v Stari Pazovi, zato bi lahko proizvodnjo z novim lastnikom razvijali še naprej.

Neuradno se Gorenje umika še iz ene nestrateške panoge, iz gradbeništva. V Gorenju sicer pravijo le, da podjetja Gorenje projekt še niso prodali, časnik Finance pa je ta teden pisal, da se o prodaji dogovarjajo z drugim solastnikom družbe Gorenje projekt, kranjsko družbo Iskra Impuls, ki je v lasti Anteja in Maje Bračić. To je za Finance potrdil tudi Bračić, ki pa je dodal, da dogovora še ni in da ga pričakuje v nekaj mesecih.

Gorenje medtem išče potencialnega kupca za družbo Gor kolesa, ki proizvaja sodobnejša kolesa pony. Proizvodnja teh koles se je v Velenju v okviru družbe Gor kolesa začela februarja lani, trenutno še poteka, a v omejenem obsegu, saj je prodaja slaba. Gorenje je sicer v projekt vložilo 1,3 milijona evrov.

V Gorenju sicer podrobnosti iz postopkov prodaje omenjenih družb ne razkrivajo, s pojasnjevanjem bodo počakali do njihovega zaključka. "Osredotočanje na temeljno dejavnost z novim lastnikom, kitajsko družbo Hisense, ostaja ena od ključnih strateških usmeritev skupine Gorenje, zato vseskozi preučujemo možnost odprodaje dejavnosti in družb s področja ostalih dejavnosti in prodajamo poslovno nepotrebno premoženje in tako bo tudi v prihodnje," še dodajajo v Gorenju.

Gorenje je v prvem letošnjem polletju na ravni skupine ustvarilo zgolj desetino čistega dobička iz enakega lanskega obdobja, znašal je 400.000 evrov. Prihodki od prodaje so bili nižji za 3,5 odstotka in so dosegli 602,3 milijona evrov.