c S
V novem tednu naslednji korak v postopku imenovanja novega guvernerja Banke Slovenije 03.09.2018 07:31 Ljubljana, 02. septembra (STA) - V novem tednu, ki ga bodo med drugim zaznamovala zaslišanja kandidatov za ministre v vladi pod vodstvom Marjana Šarca, bo narejen tudi naslednji korak v postopku imenovanja novega guvernerja Banke Slovenije. Predsednik republike Borut Pahor se bo tako posvetoval z vodji poslanskih skupin v DZ, da bi preveril podporo peterici kandidatov za funkcijo.

Predsednik republike je kandidature za guvernerja začel zbirati konec aprila, potem ko je svoj mandat predčasno končal Boštjan Jazbec. Evropska komisija ga je namreč sredi februarja predlagala za člana odbora in direktorja v enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije, nato pa sta njegovo imenovanje potrdila še pristojni odbor v Evropskem parlamentu in Svet EU.

V predvidenem roku je bilo oddanih pet predlogov kandidatur. Med temi sta trenutna viceguvernerja in člana sveta Banke Slovenije Marko Bošnjak in Primož Dolenc. Slednji po Jazbečevem odhodu tudi začasno vodi institucijo.

Med prispelimi predlogi kandidatur je tudi nekdanja članica sveta Banke Slovenije Mejra Festić, ki je trenutno redna profesorica na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti in znanstvena svetnica Fakultete za management Univerze na Primorskem.

Kandidirata tudi nekdanji slovenski član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl, ki je trenutno aktiven v Evropski banki za obnovo in razvoj, deloval pa je tudi v politiki v strankah LDS in SD ter bil med drugim generalni sekretar vlade Boruta Pahorja, in pa predsednik uprave Triglav Skladov Benjamin Jošar, ki je bil pred tem med drugim tudi član uprave Zavarovalnice Triglav.

Nekateri od kandidatov so se v tem tednu že oglasili pri nekaterih od poslanskih skupin, da bi predstavili svoje načrte, ponekod se še bodo. Kaj veliko uradno v poslanskih skupinah za STA o podpori niso želeli povedati, se je pa jezik vodjema poslanski skupin LMŠ in SD Branetu Goluboviču in Matjažu Hanu nekoliko bolj razvezal za Delo.

V največji koalicijski poslanski skupini tako "starim kadrom" niso naklonjeni. "Guverner bi moral postati mlajši, s preteklostjo neobremenjen strokovnjak," je za Delo poudaril Golubovič. Podobno je ocenil Han. "Poznavajoč tudi stališča Levice, nihče od kandidatov ne bo dobil podpore za izvolitev," je napovedal.

Pretiranega navdušenja nad katerim od kandidatov tako za zdaj ni videti, so pa po pisanju Dela iz predsednikovega urada parlamentarne stranke že povprašali tudi, če imajo kakega svojega kandidata, medtem ko naj bi tudi iz parlamentarnih vrst na predsednikov naslov prišlo vprašanje o morebitnem obstoju šestega kandidata, ki bi ga za guvernerja predlagal kar predsednik države sam. To možnost namreč ima.

Po informacijah Dela naj Pahor takšnemu lastnemu izboru ne bi bil naklonjen. Med kandidati, ki bi lahko na tak način prišli v izbor v DZ, se je sicer omenjal prvi mož SID banke Sibil Svilan. Ta kljub drugačnim pričakovanjem na Pahorjevem pozivu kandidature v roku ni vložil.

Pahor bo posvetovanja s poslanskimi skupinami predvidoma opravil v drugi polovici tedna, izbranega kandidata pa mora DZ sicer po zakonu predlagati najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur. Ta se je iztekel 20. avgusta. Po tem pa je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata. DZ bo o kandidatu glasoval najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, kandidat pa potrebuje podporo 46 poslancev.

V preteklosti pri potrjevanju kandidatov v DZ ni šlo vedno gladko. Leta 2007 je takratnemu predsedniku Janezu Drnovšku uspelo šele v tretje, saj poslanci niso podprli ne kandidature Mitje Gasparija za nov mandat ne predloga za imenovanje Andreja Ranta. Guverner je tako nato postal Marko Kranjec.

Jazbec je bil četrti guverner Banke Slovenije za Francetom Arharjem in omenjenima Gasparijem in Kranjcem ter prvi, ki je predčasno končal svoj mandat. V prihodnjih tednih bomo tako dobili petega guvernerja v samostojni državi.