c S
Zreški Unior ob polletju z rastjo prihodkov 31.08.2018 14:05 Zreče, 31. avgusta (STA) - Zreški Unior je na ravni skupine v prvem polletju dosegel 125,9 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 2,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Na ravni družbe so prihodke povečali za 4,3 odstotka na 86,6 milijona evrov, polletje pa sklenili s 6,4 milijona evrov čistega dobička, kar je za skoraj 600.000 evrov več kot lani.

Skupina posluje po načrtih za prvo polletje in je zadolženost pri bankah znižala za dodatnih 4,9 milijona evrov, pri čemer redno izpolnjuje obveznosti do zaposlenih, poslovnih partnerjev in bank, hkrati pa brez odstopanj izpolnjuje vse zaveze do bank, ki so opredeljene v sindicirani kreditni pogodbi, dodajajo v Uniorju.

Ob 3,2 milijona evrov višjih čistih prihodkih od prodaje v podjetju poudarjajo tudi podatke, da je v lanskih polletnih rezultatih potrebno upoštevati še 3,3, milijona evrov prihodkov, ki jih je takrat ustvarila družba RTC Krvavec, ta pa letos ni več del skupine.

Nekoliko se je v prvem polletju znižala dobičkonosnost skupine, vsaj milijon evrov jih je stalo povečanje stroškov jekla, ki je vplivalo na poslovanje njihovih kovačnic na Kitajskem in Hrvaškem. Vsi negativni vplivi skupaj so povzročili za 2,2 milijona evrov nižji dobiček iz poslovanja, tako da je ta ob polletju znašal 11,3 milijona evrov.

Na ravni družbe je Unior presegel načrtovane prihodke za 4,7 odstotka, predvsem po zaslugi največjega programa odkovkov, ki dobavlja skoraj izključno v avtomobilsko industrijo. Slednji je v prvem polletju zabeležil 13-odstotno rast prihodkov od prodaje oziroma sedem milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani, z doseženimi 60,7 milijoni evrov prodaje pa predstavlja kar 70-odstotni delež v družbi.

Skoraj štiriodstotno rast so beležili tudi v programu ročnega orodja, medtem ko je bila za 4,4 milijona evrov nižja prodaja programa strojegradnje. Dinamika prodaje izdelkov tega programa sicer letos predvideva večino realizacije v drugi polovici leta.