c S
Novomeški občini odobrili denar za ureditev novomeškega mestnega jedra 31.08.2018 14:00 Ljubljana/Novo mesto, 31. avgusta (STA) - Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki upravljanja evropske strukturne sklade in kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za ureditev novomeškega mestnega jedra. Evropski sklad za regionalni razvoj bo tako za dobrih sedem milijonov evrov naložbo prispeval nekaj manj kot 3,7 milijona evrov.

Omenjena vladna služba je danes sporočila, da je glavni cilj projekta, v okviru katerega namerava Mestna občina Novo mesto revitalizirati območje mestnega jedra oz. Glavni trg, odprava elementov socialne, fizične in funkcionalne degradacije. Območje želijo narediti bolj privlačno za bivanje mlajših generacij in tako izboljšati starostno strukturo prebivalcev.

V okviru projekta že poteka funkcionalna prenova javnih površin z ureditvijo urbane opreme, površin za pešce, kolesarskega, motornega in mirujočega prometa, dostavnih in interventnih površin za gostinske, tržne in prireditvene dejavnosti. Dela obsegajo tudi prenovo gospodarske javne infrastrukture.

"Z izvedbo predvidenih investicijskih ukrepov bodo ustvarili kakovosten bivanjski prostor v mestnem jedru, ki bo obenem primeren in privlačen za hitrejši razvoj dejavnosti v centru mesta in izvedbo najrazličnejših vsebin, kar bo pozitivno vplivalo tudi na število obiskovalcev in turistov ter zmanjšanje števila praznih lokalov", so še zapisali pri vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Novomeški župan Gregor Macedoni je na junijski novinarski konferenci med drugim napovedal, da bo celotna naložba prenove mestnega središča brez davka stala približno šest milijonov evrov, sofinanciranje, ki so ga pristojni na prvi stopnji že potrdili, pa naj bi doseglo 4,5 do 4,6 milijona evrov.

Prenovo, ki so jo začeli lansko jesen, naj bi končali predvidoma oktobra ali novembra, je še dejal.

Novomeško središče je bilo sicer zadnje večje prenove deležno pred 60 leti.