c S
Območje z evrom avgusta z dvoodstotno inflacijo 31.08.2018 11:51 Luxembourg, 31. avgusta (STA) - Območje z evrom je avgusta zabeležilo dvoodstotno inflacijo, kaže prva napoved evropskega statističnega urada Eurostat. Če bodo izračuni potrjeni, bo to pomenilo 0,1-odstotno znižanje rasti cen glede na julijsko vrednost.

Prvi podatki kažejo, da so se avgusta najbolj zvišale cene energije (za 9,2 odstotka), sledile so cene hrane, alkohola in tobaka (2,5 odstotka), storitev (1,3 odstotka) in neenergetskih industrijskih dobrin (0,3 odstotka).

Cilj Evropske centralne banke (ECB) za območje s skupno evropsko valuto je inflacija blizu, a nekoliko pod dvema odstotkoma.

Avgustovska inflacija je v skladu z napovedmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podatki še krepijo pričakovanja, da bo ECB decembra zaključila program kvantitativnega sproščanja, prek katerega z nakupi obveznic povečuje obseg denarja v območju z evrom.

Podatki kažejo še, da se je osnovna inflacija, ki ne upošteva cen energije, hrane, alkohola in tobaka, avgusta v državah z evrom znižala za 0,1 odstotne točke na en odstotek.