c S
Julija nižji realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno 31.08.2018 11:49 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je julija po dveh zaporednih mesecih rasti na mesečni ravni upadel za 0,7 odstotka, na kar je v največji meri vplival nižji realni prihodek v specializiranih prodajalnah z motonimi gorivi. V medletni primerjavi je bil za 2,1 odstotka višji, v prvih sedmih mesecih pa za 1,3 odstotka višji.

Realni prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi je bil julija v mesečni primerjavi za 3,7 odstotka nižji. V trgovini na drobno brez motornih goriv je v primerjavi z junijem realni prihodek narasel za 0,2 odstotka, predvsem zaradi za odstotek večje prodaje neživil. Prodaja živil je medtem v mesečni primerjavi upadla za 1,5 odstotka.

V medletni primerjavi je bil realni prihodek višji tako v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za 6,3 odstotka) kot v trgovini na drobno brez motornih goriv (za 0,4 odstotka). Prodaja neživil je v primerjavi z lanskim julijem narasla za 6,4 odstotka, medtem ko je prodaja živil upadla za 5,8 odstotka.

V prvih sedmih mesecih letos je prodaja motornih goriv narasla za 4,9 odstotka, prodaja v trgovini na drobno brez motornih goriv pa je upadla za 0,3 odstotka. Živil je bilo prodanih za pet odstotkov manj kot v prvih sedmih mesecih lani, neživil pa za 4,3 odstotka več.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od njihovih popravil je v juliju na mesečni ravni narasel za 2,1 odstotka. Narasel je tudi na letni ravni, in sicer za 22,8 odstotka, kar je bila najvišja rast na letni ravni doslej v tem letu. Tudi v času od januarja do julija je bil višji kot v enakem lanskem obdobju, in sicer za 16,3 odstotka.