c S
Julija skoraj 2,5 milijona turističnih prenočitev 31.08.2018 11:42 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Julija so turistični delavci v Sloveniji našteli več kot 825.000 prihodov turistov, skupaj so ti ustvarili skoraj 2,5 milijona prenočitev, je danes sporočil državni statistični urad. Primerjave z lanskim julijem statistiki niso ponudili, saj zaradi spremenjene metodologije podatki niso primerljivi.

Statistični urad je postregel s podatkom, da je bilo julija tujih turistov skoraj 678.000, njihovih prenočitev pa več kot 1,9 milijona. Prihodov domačih turistov je bilo skoraj 148.000, njihovih prenočitev pa več kot 566.000. Tuji turisti so v juliju ustvarili več kot 77 odstotkov vseh prenočitev turistov.

Ključni trgi, od koder so k nam prihajali tuji turisti, so bili Nemčija (13 odstotkov ali več kot 251.000 prenočitev), Nizozemska (10 odstotkov), Belgija in Češka (po sedem odstotkov), Italija (šest odstotkov) ter Avstrija (odstotkov).

Več kot 923.000 ali 37 odstotkov vseh prenočitev turistov v juliju je bilo ustvarjenih v hotelih, 21 odstotkov v kampih, 18 odstotkov v apartmajskih in počitniških naseljih, šest odstotkov v zasebnih sobah, apartmajih in hišah ter pet odstotkov v mladinskih hotelih.

Z vidika vrst turističnih občin pa je bilo v juliju največ prenočitev turistov ustvarjenih v gorskih občinah (35 odstotkov ali skoraj 868.000), v obmorskih občinah (23 odstotkov), zdraviliških občinah (16 odstotkov) in v občini Ljubljana (13 odstotkov).

Statistični urad je sicer z začetkom letošnjega leta začel uporabljati dva nova podatkovna vira - lani uvedeni register nastanitvenih obratov in podatke, zbrane z novim sistemom eTurizem. Sprememba izvira iz želje ministrstva za gospodarstvo, da bi razbremenili ponudnike nastanitev, saj v novem sistem podatke o gostih sporočajo le na en naslov.

Spremenjen način poročanja izboljšuje tudi kakovost statističnih podatkov, saj so sedaj v mesečne podatke zajeti vsi nastanitveni obrati, tudi tisti, ki so imeli v svoji ponudbi manj kot 10 stalnih ležišč. Taki nastanitveni obrati se namreč pred letom 2018 niso zajemali v mesečne statistike, pač pa so o prenočitvah poročali le enkrat letno.

Kot še pojasnjujejo statistiki, je bilo lani v statistično raziskovanje vključenih približno 4000 nastanitvenih obratov, mesečne podatke pa je urad pridobil od približno 2000 nastanitvenih obratov. Stanje v registru nastanitvenih obratov konec letošnjega marca pa je kazalo, da je bilo na navedeni datum zajetih v register skupno 5715 turističnih nastanitvenih obratov, od tega 5362

obratujočih.

Analiza statističnega urada sicer kaže, da je vpliv spremenjenega zajema in metodologije na povečanje vrednosti števila prihodov in prenočitev turistov v letošnjem prvem tromesečju ocenjena na približno 10 odstotnih točk.

Za julij lani arhivski statistični podatki kažejo, da je bilo v Sloveniji dobrih 1,87 milijona turističnih prenočitev, prihodov turistov pa je bilo skoraj 680.000.