c S
Na evropskih borzah nove skrbi glede trgovinskih vojn 31.08.2018 10:37 Frankfurt/Pariz/London, 31. avgusta (STA) - Jutranje dogajanje na evropskih borzah narekujejo sveže skrbi glede trgovinskih vojn. Vlagatelje skrbijo napovedi, da bi lahko ameriški predsednik Donald Trump kitajski uvoz že v začetku meseca septembra obremenil z novimi carinami.

Analitiki vidijo dva glavna razloga za današnje padce delnic. Prvi je unovčevanje dobičkov po močni rasti v zadnjih dneh, ki je bila posledica napredka v svetovnih trgovinskih pogovorih.

Drugi glavni razlog za padec pa so poročila medijev, da želi ameriški Trump hitro uvesti carine na kitajsko blago v vrednosti 200 milijard dolarjev letno. Skupno bi bil tako z visokimi carinami obremenjen uvoz blaga, vrednega 250 milijard dolarjev.

Javnost ima sicer do 6. septembra čas, da poda pripombe na predlagani seznam blaga, ki bi bilo ocarinjeno. Neimenovani vir pa je za ameriški Bloomberg povedal, da naj bi želel Trump carine uvesti takoj po izteku tega roka.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 je bil nekaj pred 10. uro 0,48 odstotka pod izhodiščem. V Frankfurtu je DAX izgubljal 0,64 odstotka in v Parizu CAC 40 0,43 odstotka vrednosti. Nižje so bili tudi tečaji delnic v Londonu, kjer je osrednji indeks FTSE 100 zaenkrat padel za 0,24 odstotka.

Tudi v Aziji so se tečaji delnic večinoma zniževali. Tokijski indeks Nikkei 225 je končal 0,02 odstotka pod gladino, sydneyjski All Ordinaries je izgubil 0,51 odstotka, hongkonški Hang Seng je zaključil 0,98 odstotka nižje, SEE Composite pa v Šanghaju 0,46 odstotka pod četrtkovo zaključno vrednostjo. Izjema je bil seulski Kospi, ki je pridobil 0,67 odstotka vrednosti.

Tečaj evra je po četrtkovih padcih danes zjutraj nekoliko okreval. Okoli 10. ure je bilo treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,1680 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta okrepila za 0,11 odstotka. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v četrtek postavila pri 1,1692 dolarja.

Pod pritiskom so bile tudi danes valute držav v razvoju. Indijska rupija je v primerjavi z dolarjem dosegla novo najnižjo raven, indonezijska rupija je upadla na najnižjo raven od azijske krize leta 1998. K valutam, ki so utrpele padce, sodijo tudi argentinski peso, brazilski ral in turška lira, navaja nemška tiskovna agencija dpa.