c S
Novo novomeško železniško postajališče pri šolskem centru še ni nared 30.08.2018 15:18 Novo mesto, 30. avgusta (STA) - Novo novomeško dodatno železniško postajališče pri šolskem centru, ki so ga začeli graditi marca, z novim šolskim letom še ne bo nared. Do zapletov je po neuradnih informacijah STA prišlo zaradi kraje povezovalnega sistemskega kabla, ki ga naj bi neznanci izkopali iz nasutja. Po podatkih novomeške občine bo postajališče nared 1. oktobra.

Na novomeški občini so za STA povedali, da bodo postajališče po napovedi Direkcije RS za infrastrukturo uporabi predali mesec dni po začetku šolskega leta oz. 1. oktobra.

Novo železniško postajališče se bo sicer pridružilo novomeškim železniškim postajam Kandija, Center in Šmihel. Naložba, pri kateri ministrstvo za infrastrukturo sodeluje z Mestno občino Novo mesto in omenjenim šolskim centrom, bo skupaj z davkom stala nekaj manj kot 600.000 evrov.

Direkcija za infrastrukturo pri omenjeni naložbi sodeluje z nekaj manj kot 435.000 evri, Šolski center Novo mesto bo prispeval nekaj več kot 110.000 evrov in novomeška občina nekaj manj kot 50.000 evrov.

Z omenjenim projektom bodo izboljšali prometne razmere ob novomeški Šmihelski cesti in na širšem območju stanovanjske soseske Drska, ki jih s svojim jutranjim in popoldanskim pešačenjem z in do železniške postaje Kandija vsakodnevno dodatno obremenjujejo številni dijaki omenjenega Šolskega centra.

Novo železniško postajališče bo hkrati okrepilo njihovo prometno varnost, so ob začetku gradnje poudarili na novomeški občini.

Krajo omenjenega kabla so za STA potrdili na Policijski upravi Novo mesto. Povedali so, da so junija in julija prijeli skupaj tri prijave o tatvinah različnih kablov na gradbišču v Šmihelu, kjer gradijo železniško postajališče.

Po njihovih podatkih so 18. junija dobili prijavo tatvine različnih električnih vodnikov za signalizacijo v skupni dolžini približno 340 metrov, 6. julija za tatvino približno 300 metrov električnega kabla za javno razsvetljavo in 10. julija še za približno 60 metrov električnega kabla.

Skupno škodo so ocenili na približno 7500 evrov. Policijska preiskava še poteka, so še povedali na PU Novo mesto.