c S
Razmere na nemškem trgu dela še vedno zelo dobre 30.08.2018 13:34 Nürnberg, 30. avgusta (STA) - Razmere na nemškem trgu dela še naprej ostajajo zelo dobre. Število brezposelnih se je sicer po sezonsko neprilagojenih podatkih sicer povečalo za 26.000 na 2,35 milijona, stopnja brezposelnosti pa je narasla za 0,1 odstotne točke na 5,2 odstotka, a po sezonski prilagoditvi se je število brezposelnih celo zmanjšalo.

Po prilagoditvi podatkov je tako število brezposelnih upadlo za 8000 na 2,33 milijona, stopnja brezposelnosti pa je bila pri 5,2 odstotka. Na tej rekordno nizki ravni od združitve obeh Nemčij vztraja že od maja.

V primerjavi z avgustom lani je bilo število brezposelnih manjše za 194.000.

Še boljše stanje na trgu dela kaže anketna metoda. Po njej je bilo brezposelnih okoli 1,44 milijona, stopnja anketne brezposelnosti pa je bila pri 3,4 odstotka.

Prvi mož nemške agencije za delo je ob tem poudaril, da se razmere na trgu dela še naprej odvijajo v ugodno smer. Avgustovsko povečanje sezonsko neprilagojenih podatkov je bilo posledica predvsem dejstva, da se tisti, ki zaključijo šolanje, preden dobijo prvo službo, prijavijo v evidenco brezposelnih. Podjetja pa v času poletnih dopustov tudi ne zaposlujejo na veliko.

Število delovno aktivnih je bilo medtem ob koncu avgusta s 44,95 milijona za 46.000 višje kot julija in za 574.000 višje kot pred letom dni.

Razmere na trgu dela naj bi se po napovedih, ki jih navajajo tuje tiskovne agencije, izboljševalo tudi v preostalem delu leta, saj nemško gospodarstvo kljub povečanim globalnim tveganjem za zdaj še ne kaže znakov večje upočasnitve rasti.