c S
Bruselj z dodatnimi ukrepi za pomoč kmetom ob letošnji suši 30.08.2018 13:31 Bruselj, 30. avgusta (STA) - Evropska komisija je danes predstavila dodatne ukrepe v podporo kmetom, ki jih je prizadela letošnja poletna suša. Dodatna prožnost pri izvajanju pravil naj bi povečala razpoložljivost krme za živino, kar je po suši med glavnimi izzivi. Danes predstavljena odstopanja zadevajo predvsem nekatere predpise ekologizacije, povezane z vmesnimi posevki.

Komisija je danes predstavila tudi predlog za omogočanje vnaprejšnjih plačil, ki ga je napovedala pred nekaj tedni. Komisija ostaja v tesnem stiku z državami članicami, da bi ocenili potrebe in škodo zaradi suše, so sporočili iz Bruslja.

Že v začetku meseca so v Bruslju napovedali, da bodo kmetje lahko do 70 odstotkov izplačil v okviru prvega stebra skupne kmetijske politike, ki se nanaša na neposredna plačila, ter 85 odstotkov v okviru drugega stebra, ki se nanaša na razvoj podeželja, dobili že sredi oktobra, namesto decembra.

Kmetje so sicer v skladu s pravili o državnih pomočeh v kmetijstvu pod določenimi pogoji upravičeni do povračila do 80 odstotkov škode, ki jo je povzročila suša, oziroma do 90 odstotkov na območjih z naravnimi omejitvami.