c S
Po prestrukturiranju Uljanika 600 zaposlenih manj 30.08.2018 07:27 Zagreb, 29. avgusta (STA) - Medtem ko na Hrvaškem čakajo oceno Bruslja o načrtu prestrukturiranja največje hrvaške ladjedelnice Uljanik, je regionalni časnik Glas Istre objavil povzetek dokumenta. Med drugim naj bi 600 delavcev puljske ladjedelnice dobilo odpoved, predvidena je tudi sprememba namenske rabe dela zemljišč ladjedelnice za izgradnjo marine.

V Uljaniku v Pulju zaposlujejo 3773 ljudi, med katerimi je 2613 redno zaposlenih, ostali pa so kooperanti. Po "optimiziranju zmogljivosti redno zaposlene delovne sile" naj bi ostalo približno 2000 redno zaposlenih, navaja puljski časnik na svoji spletni strani. Dodaja, da bodo odpuščenim delavcem namenili povprečno 115.000 kun (15.540 evrov) odpravnine.

Časnik poroča, da v povzetku nikjer ne omenjajo izgradnje hotelov ali stanovanj, a je predvidena določena sprememba rabe zemljišč, ker "diverzifikacija poslovanja" predvideva tudi razvoj infrastrukture in objektov, potrebnih za izgradnjo marine. Vrednost pristanišča za jahte je ocenjena na 225 milijonov kun (30 milijonov evrov), predvidenih kot investicija podjetja.

Uresničitev projekta bo odvisna od tega, ali bo hrvaška vlada Uljaniku podaljšala koncesijo za 40 let za približno 300.000 kvadratnih metrov zemljišč ladjedelnice ob morju, na katerih načrtujejo servisno-storitvene dejavnosti. Za to bo treba spremeniti tudi zakonodajo, saj ima Uljanik koncesijo le za opravljanje ladjedelniške dejavnosti na tem zemljišču. Spremembe bodo potrebne tudi v mestnih urbanističnih načrtih.

Spremembo rabe zemljišč pričakuje tudi strateški partner Uljanik grupe podjetje Kermas energija, ki je v lasti enega najbogatejših hrvaških podjetnikov Danka Končara. Ta v okviru megalomanskega turističnega projekta Brijuni Riviera v neposredni bližini razvija kompleks Sveta Katarina - Monumenti.

Potem ko je marca letos začel partnerski odnos s Uljanikom, so hrvaški mediji poročali, da naj bi se puljska ladjedelnica osredotočila na izdelavo manjšega števila bolj zahtevnih ladij ter na servisiranje križark in velikih jaht. Končar je podobno storil po prevzemu ladjedelnice Brodotrogir.

Uprava Uljanik grupe je konec julija poslala načrt prestrukturiranja v Bruselj, odločitev Evropske komisije pričakujejo septembra. V Bruslju se danes zaradi Uljanika mudita predsednik istrske županije Valter Flego ter puljski župan in predsednik stranke Istrska demokratska skupščina (IDS) Boris Miletić.

Medtem se v Uljaniku in reškem 3. maju, ki je del skupine Uljanik, nadaljuje stavka, ki so jo začeli prejšnjo sredo. Približno 4500 delavcev bo znova začelo opravljati svoje naloge, ko bodo dobili julijsko plačo. Iz hrvaške vlade so napovedali, da bodo do konca tedna zagotovili bančna posojila za nakazila delavcem.