c S
Nemška vlada potrdila predlog pokojninske reforme 30.08.2018 07:28 Berlin, 29. avgusta (STA) - Stranke nemške vladajoče koalicije so danes dosegle dogovor o reformi nemškega pokojninskega sistema. Opozicija in delodajalci so reformo označili za nepravično in drago.

Reformni paket predvideva stabilizacijo izhodiščne pokojnine do leta 2025. Po 45 letih delovne dobe naj bi ta tedaj znašala najmanj 48 odstotkov povprečne plače.

Prispevki za pokojninsko zavarovanje medtem v skladu s predlogom ne bodo smeli preseči 20 odstotkov bruto plače. Trenutno sicer znaša 18,6 odstotka. Polovico prispevkov bo prispeval delodajalec, polovico pa delojemalec.

Opozicija je kritična predvsem do predloga pokojninske reforme. V stranki Levica menijo, da vlada s tem starejših ne bo zaščitila pred revščino. Pozvali so, da bi najnižja pokojnina znašala 53 odstotkov povprečne plače.

Tudi Zeleni so izrazili nezadovoljstvo, saj ne rešuje vprašanja pravičnosti med različnimi generacijami.

Na to težavo so opozorili tudi v združenju nemških delodajalcev. "Pokojninski paket ni pravičen, saj bodo stroške v višini več milijard plačali naši otroci in vnuki iz obdobja z nizko stopnjo rodnosti," je povedal predsednik združenja Ingo Kramer.

Nemški obrtniki pa so posvarili, da bodo tisti, ki prispevajo v državno pokojninsko shemo, plačevali veliko več.

Krščansko-demokratska unija (CDU), Krščansko-socialna unija CSU in socialdemokrati (SPD) pa so se dogovorili tudi o socialnem svežnju. Ta med drugim predvideva, da bi prispevke zaposlenih za zavarovanje za brezposelne znižali s treh na 2,5 odstotka bruto plače.