c S
Dars v polletju s skoraj 65 milijoni evrov dobička 30.08.2018 07:28 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Dars je v prvem polletju ustvaril 64,9 milijona evrov čistega dobička, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodke je upravljalec avtocest in hitrih cest v državi v medletni primerjavi prav tako povečal za šest odstotkov na 225,2 milijona evrov, je razvidno iz nerevidiranega poročila o polletnem poslovanju družbe.

Prihodki iz poslovanja so se v medletni primerjavi povečali za pet odstotkov na 221,5 milijona evrov, čisti prihodki od prodaje pa prav tako za pet odstotkov na 214,1 milijona evrov.

Odhodki so bili s 114,1 milijona evrov glede na lansko prvo poletje višji za sedem odstotkov, bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) pa je s 180,7 milijona evrov za štiri odstotke presegel rezultat iz prvih šest mesecev lani, piše v nerevidiranem polletnem poročilu, objavljenem prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Daleč največji delež Darsovih prihodkov predstavljajo prihodki od cestnin. Ti so se v šestih mesecih ustavili pri 207,1 milijona evrov, kar je štiri odstotke več kot v lanskem prvem polletju. Prihodki od vinjet so ob naraščanju prometa z 78,4 milijona evrov za šest odstotkov presegli tiste iz obdobja med januarjem in koncem junija lani, prihodki od cestnin za tovorni promet pa so bili s 122,5 milijona evrov višji za tri odstotke. Prihodki od cestnin za karavanški predor so se povečali za osem odstotkov na 6,1 milijona evrov.

V družbi so te rezultate pospremili z besedami, da cestninski kilometri tovornih vozil še vedno naraščajo, glavna vzroka za to pa sta povečan promet tovornih vozil po slovenskih avtocestah in hitrih cestah ter cestninjenje celotnega omrežja z uvedbo sistema elektronskega cestninjenja DarsGo, ki je zaživel s prvim aprilom.

Na področju stroškov so v Darsu omenili, da so bili stroški materiala višji za 30 odstotkov, in to zaradi obilnih snežnih padavin v februarju in marcu, kar je vplivalo na povečano porabo posipnih materialov ter goriva. Glede na preteklo leto so bili višji tudi stroški storitev. Novi so bili ob uvedbi sistema DarsGo stroški storitev zunanjih DarsGo servisov.

Dolgoročne obveznosti Darsa so bile ob koncu junija s 2,15 milijarde evrov za pet odstotkov nižje kot v enakem času lani.

Med investicijskimi projekti Dars trenutno na več delih avtocestnega omrežja izvaja odstranjevanje cestninskih postaj, v bližnji prihodnosti pa je največji Darsov projekt začetek izgradnje slovenskega dela druge cevi predora Karavanke.

Dars je konec julija kot izvajalca del izbral turško podjetje Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret, katerega ponudba v višini 89,3 milijona evrov brez DDV je bila bistveno cenejša od ostalih osmih ponudb. Vendar pa postopek izbora še ni zaključen, saj so se tri neizbrana podjetja pritožila. Cilj je sicer, da promet po drugi cevi, ki jo bo na avstrijski strani gradilo podjetje Swietelsky, steče v začetku 2024.