c S
Andrej Bertoncelj - kandidat za ministra za finance 30.08.2018 07:29 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Andrej Bertoncelj, ki ga za finančnega ministra predlaga Lista Marjana Šarca, je doktor ekonomskih znanosti s področja financ in redni profesor na Univerzi na Primorskem. Na položaju bo v primeru izvolitve zamenjal Matejo Vraničar Erman, njegova glavna naloga bo ohraniti nadzor nad javno porabo.

V Celju rojeni Bertoncelj, ki je julija dopolnil 61 let, je doktor ekonomskih znanosti s področja financ. Do letošnjega maja je bil redni profesor za področje menedžmenta na Univerzi na Primorskem, kjer je zaposlen od leta 2009, zdaj pa je član uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), odgovoren za področje upravljanja in prestrukturiranja ter finančnega upravljanja.

Pred zaposlitvijo na Univerzi na Primorskem leta 2009 je 20 let deloval v farmacevtski industriji in v veledrogeriji z zdravili. Med drugim je bil predsednik družbe Lek USA, pomočnik generalnega direktorja za področje financ v Leku in svetovalec predsednika uprave za korporativno upravljanje v Kemofarmaciji.

Leta 2016 se je neuspešno potegoval za funkcijo viceguvernerja Banke Slovenije, junija lani pa je postal član nadzornega sveta SDH. Konec aprila letos je bil začasno, za največ eno leto, imenovan v upravo SDH, funkcijo je nastopil v začetku maja. V upravi, ki je po zakonu in statutu o SDH predvidena kot tričlanska, trenutno sedi s predsednico Lidio Glavina, potem ko je s položaja junija odšla Nada Drobne Popovič.

Bertoncelj, ki velja za mirnega in premišljenega človeka, je finančni strokovnjak z mednarodnimi izkušnjami. Ima 25 let delovnih izkušenj v gospodarstvu, predvsem na področju finančnega menedžmenta, korporativnega upravljanja in poslovno-finančnih prestrukturiranj naložb v mednarodnem okolju.

Je tudi avtor številnih knjig s področja prevzemov in združitev ter znanstvenih člankov v mednarodnih revijah.

Njegova glavna naloga na mestu prvega finančnika v državi bo ohraniti nadzor nad javno porabo, ki jo ogrožajo ob ugodnih gospodarskih razmerah prebujajoči se apetiti različnih interesnih skupin. Čakajo pa ga še nekateri projekti, ki si jih je v sicer manj kot dveletnem mandatu zastavila že zdajšnja finančna ministrica. Med njimi je denimo uvedba davka na nepremičnine.

Ekonomist Bogomir Kovač je za STA ob Bertoncljevi kandidaturi izpostavil, da je finančni minister ena od sistemskih funkcij v vladi, kjer sta potrebna tako dobro obvladovanje javnih financ, zlasti davčnega sistema, kot politična moč. Slednje Bertoncelj po Kovačevem mnenju najbrž nima, saj v politiki doslej ni deloval. Ekonomskega znanja mu v prvih odzivih nihče ne očita, je pa najšibkejši prav na področju javnih financ in usklajevanja številnih interesov na tem področju.

Tudi zaradi pomena nadaljnje konsolidacije javnih financ, ob vseh skušnjavah, ki jih prinašata gospodarska rast in povečanje proračunskih prihodkov, je verjetno mandatar Šarec mesto varuha javnih financ najprej ponudil sedanji ministrici Mateji Vraničar Erman, a se je nato po razvoju dogodkov v zadnjih dneh odločil za novo ime. Ena ključnih prvih odločitev novega ministra bo to, koga bo imenoval v svojo ekipo državnih sekretarjev, predvsem za področje proračuna in davkov.

Kot novega finančnega ministra se je sprva omenjalo tudi Vojmirja Urlepa, ki pa bo namesto tega po Šarčevih napovedih postal premierjeva desna roka in bo prevzel vlogo koordinatorja med posameznimi ministrstvi. Ob Bertoncljevi kandidaturi je bilo slišati, da je verjetno pomembno vlogo pri Šarčevi odločitvi odigral prav nekdanji prvi mož Leka.