c S
Marko Bandelli - kandidat za ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo 30.08.2018 07:28 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Marko Bandelli, ki naj bi v novi vladi vodil službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, je bil na junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca na listi Stranke Alenke Bratušek, katere podpredsednik je. V DZ je prišel z mesta župana kraške občine Komen.

Bandelli, ki bo novembra dopolnil 51 let, je magister poslovnih ved. Je podjetnik, član Združenja nadzornikov Slovenije, Združenja Manager in skupščine Območne Obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina, pred leti je med drugim predsedoval nadzornemu svetu RTV Slovenija.

Rodil se je v Trstu staršema slovenske narodnosti, oče je iz Komna, mati iz Doline pri Trstu. Osnovno in srednjo šolo je obiskoval v Nabrežini pri Trstu, šolanje pa nadaljeval na višji šoli Žiga Zois v Trstu v oddelku za geometre. Nato je študij za nekaj let prekinil in se odločil za poslovno pot.

Svoje prvo lastno podjetje je ustanovil že pri 22. letih. V naslednjem desetletju je bil ustanovitelj in direktor več podjetij, ki jih je vzporedno vodil vse do izvolitve za župana leta 2014.

Medtem se je odločil tudi za nadaljevanje študija in leta 2013 na Fakulteti za uporabne poslovne in družbene študije Doba iz Maribora diplomiral iz ekonomije, dve leti pozneje pa še magistriral v smeri mednarodnega poslovanja.

Podjetnik Bandelli se ukvarja s trgovino na debelo, uvozom in izvozom gradbene opreme. Sredi najhujše krize leta 2011 se je odločil tudi za izgradnjo lastne betonarne in proizvodnjo betonskih izdelkov. Pred leti so podjetja, ki jih je današnji kandidat za ministra ustanovil skupaj z ženo Andrejo, prerasla v skupino Bandelli. Ta je imela konec lanskega leta, v katerem je ustvarila približno 4,5 milijona evrov prihodkov, 16 zaposlenih, ukvarja pa se z veletrgovino, trgovino na drobno, proizvodnjo betona in betonskih izdelkov ter inovativnimi proizvodi.

V podjetniškem duhu je Bandelli prevzel tudi vodenje občine Komen. Kot piše v njegovi biografiji, objavljeni na spletnih straneh Stranke Alenke Bratušek, je popolnoma spremenil sistem vodenja občine, saj je prevzel občino kot podjetje ter jo s točno začrtano strategijo vodi in razvija z uspehi v gospodarstvu, kmetijstvu in turizmu.

Kot poudarja, ima tudi velik občutek za kulturno dediščino, saj si je zadal nalogo, da bo grad Štanjel in jedro starega dela Štanjela obnovil tako, da bosta postala pomembna mednarodna turistična destinacija.

Bandelli je bil za župana izvoljen na zadnjih lokalnih volitvah leta 2014. Na njih je nastopal pod pokroviteljstvom politične stranke Zavezništvo Alenke Bratušek, danes Stranke Alenke Bratušek, ki je nastala tik pred parlamentarnimi volitvami leta 2014 iz razpadle stranke Pozitivna Slovenija. Pred tem je bil član Pozitivne Slovenije.

Bandelli želi z delom v politiki, kot pravi, prispevati k dvigu blaginje v našem okolju. Kot še dodaja, se rad uči, pomembno pa mu je, da pridobljeno znanje tudi uporabi. Živi v Kobdilju pri Štanjelu z ženo in otrokoma.