c S
Ksenija Klampfer - kandidatka za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti 30.08.2018 07:28 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Ksenija Klampfer je kandidatka za vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer bo v primeru izvolitve nasledila Anjo Kopač Mrak. Javnosti je 42-letna Konjičanka in članica SMC bolj znana na severovzhodu Slovenije, zlasti, odkar je postala načelnica mariborske upravne enote.

Klampferjeva se je rodila leta 1976, po končani osnovni šoli je obiskovala Prvo gimnazijo v Celju, nato pa se vpisala na študij prava na mariborski pravni fakulteti in postala magistrica s področja evropskega upravnega prava.

Opravila je tudi pravniški državni izpit, s tem pa njena izobraževalna pot še ni zaključena, saj je trenutno doktorska študentka s področja evropskega upravnega prava na ljubljanski pravni fakulteti.

Takoj po diplomi se je zaposlila na upravni enoti v Slovenskih Konjicah, kjer je med drugim osem let vodila oddelek za upravne notranje zadeve. Leta 2015 je postala načelnica upravne enote Maribor, kjer dela še danes.

Klampferjeva, sicer poročena in mati mladoletne hčere, se je za kratek čas že seznanila z vladnimi prostori, saj je oktobra lani za nekaj mesecev postala državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo, a se je še pred parlamentarnimi volitvami aprila letos vrnila na čelo mariborske upravne enote.

Na tem mestu je bila tudi v času, ko je upravna enota drugega največjega slovenskega mesta odločala o gradbenem in drugih dovoljenjih za Magnin obrat v Hočah, ki je bil eden od ključnih projektov njenega strankarskega šefa Mira Cerarja in sedanjega ministrskega kolega Zdravka Počivalška v prejšnjem mandatu.

Še bolj znana je v javnosti postala maja lani v času vročih razprav o tem, ali bo v Mariboru lahko koncertiral kontroverzni hrvaški glasbenik Marko Perković - Thompson. Upravna enota Maribor je takrat ugodila predlogu Policijske uprave Maribor in prepovedala koncert, saj naj bi pridobljene informacije kazale na povečano varnostno tveganje. Po pritožbi organizatorjev koncerta ji je pritrdilo tudi notranje ministrstvo.

Klampferjeva je že nekaj časa prisotna tudi v lokalni politiki, saj je občinska svetnica SMC v konjiškem občinskem svetu, kjer pa ji ob prevladujočem številu desnosredinskih svetnikov pripada vloga v opoziciji.

Ob tem je predavateljica na Upravni akademiji in članica Raziskovalne mreže upravnega prava, ki deluje pod okriljem Evropske unije.

Cerarjevo povabilo, da jo predlaga za ministrsko kandidatko, jo je po eni strani presenetilo, hkrati pa zanjo pomeni svojevrstno priznanje njenemu dosedanjemu delu.

Kot pravi, je ponudbo sprejela iz dveh razlogov - ker meni, da je potrebno nadaljevati uspešno delo prejšnje vlade, in ker verjame, da lahko s svojim znanjem in posluhom za najbolj občutljiva področja naše družbe pomaga izboljšati delovanje obsežnih in kompleksnih sistemov, ki jih pokriva ministrstvo, ki naj bi ga vodila.

Veliko od nje pričakujejo predstavniki sindikatov in delodajalcev. Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole upa, da ministrica razume pomen tripartitnega dialoga in bo temu sledila. V tem primeru bo sodelovanje vsaj dobro, v nasprotnem ni rešitve, ki bi šla lahko mimo socialnega dialoga.

Izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko pa pričakuje, da bo upoštevala dosedanje dosežke uspešnega dialoga, ki je zagotavljal socialni mir in bo temelj gospodarskega razvoja. Želi si, da ne bi sprejemala enostranskih odločitev s političnim ozadjem in interesi, ne da bi se pred tem dogovarjala s socialnimi partnerji.