c S
Tugomir Kodelja - kandidat za ministra za javno upravo 30.08.2018 07:28 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Kandidat za vodenje ministrstva za javno upravo Tugomir Kodelja, kjer bi nasledil Borisa Koprivnikarja, je najmanj poznano ime v predlagani ministrski ekipi. Po izobrazbi je diplomirani ekonomist, celotno dosedanjo poklicno pot pa je prehodil v gospodarstvu.

Kodelja, ki bo oktobra dopolnil 59 let, se je rodil v Ljubljani. V LMŠ, ki ga je predlagala za ministrskega kandidata, izpostavljajo njegovo dobro znanje tujih jezikov in navajajo, da je poklicno pot začel na odgovornih položajih v enem od takrat največjih koncernov agroživilske industrije pri nas, Drogi Portorož.

Kasneje pa se je preselil v avtomobilsko industrijo. Kot izvršni direktor je bil tako Kodelja v letih od 1999 do 2003 zaposlen v koprskem podjetju Avtoplus, od leta 2003 do leta 2013 pa je prevzel odgovorno funkcijo v podjetju Citroen Slovenija. Leta 2014 je na predlog takratnega francoskega veleposlanika v Sloveniji prejel tudi odlikovanje vitez nacionalnega reda za zasluge za uspešno delo v francoski gospodarski družbi.

Istega leta je Kodelja svojo poslovno pot preusmeril v svetovalne vode s podjetjem za pripravo in izvedbo investicij v Münchnu. Dve leti zatem se je na povabilo predsednika uprave družbe A-Cosmos vrnil v Slovenijo, kjer je postavil in vodil poslovno enoto v Novi Gorici, nato pa se je leta 2017 vrnil v München ter nadaljeval ekonomsko-poslovnima svetovanja za različna področja.

Kodelja se, kot so zapisali v LMŠ, z veseljem vrača v Slovenijo z namenom, "da s svojim znanjem in izkušnjami pripomore k soustvarjanju učinkovite javne uprave, ki jo je kljub bogatim izkušnjam v gospodarstvu skozi leta dodobra spoznal".

Kot so dodali, razmišlja, da bi mu pri tem delu pomagala dva državna sekretarja - eden na področje javne uprave, drugi pa za področje digitalizacije - in verjame, da bodo skupaj tvorili uspešno in učinkovito ekipo.

Kot ministra za javno upravo ga čakajo zahtevna pogajanja s sindikati javnega sektorja. Tudi zanje je Kodelja popolna neznanka, so pa že napovedali, da ne bo imel veliko časa za uvajanje, in pričakujejo, da se bodo takoj po imenovanju nove vlade nadaljevala pogajanja, ki jih je sredi marca prekinil odstop Mira Cerarja s premierskega mesta. Sicer ostaja grožnja stavkovnih aktivnosti, ki so jih po burnem začetku leta sindikati po Cerarjevem odstopu zamrznili.

Kodelja je v prvi izjavi že dejal, da bodo seveda del dela, ki ga čaka, tudi pogajanja s sindikati javnega sektorja. Kot je dodal, je to njihova legitimna pravica, naredili pa bodo vse, da bodo poskušali uravnotežiti ta pogajanja v obojestransko zadovoljstvo.

Po besedah mandatarja Marjana Šarca se je Kodelja "kot uspešen menedžer v življenju velikokrat pogajal in to na poslovnem področju, kjer vemo, da so pogajanja zelo zahtevna". Da ga sindikati ne poznajo, je po Šarčevem mnenju samo dobro, ker ni starih zamer, v pogajanja pa "vstopa nov človek, brez nahrbtnika preteklih dogovarjanj s sindikati". Za Šarca je sicer pomembno predvsem, da je Kodelja strokoven, da se zna pogovarjati in združevati.

Kandidata za ministra so povprašali tudi glede morebitne reorganizacije javne uprave, a meni, da bi bilo o tem še preuranjeno govoriti. Svet se po njegovih besedah razvija in digitalizira, treba je prestrukturirati tudi ta področja, da bomo šli v korak s časom in pripravili Slovenijo, med drugim tudi na predsedovanje Svetu EU.

Kodelja ni član LMŠ in tudi doslej ni bil član nobene politične stranke. Je poročen in oče dveh odraslih otrok. Med njegove hobije sodijo smučanje in vsi vodni športi.