c S
Za deinstitucionalizacijo pomoči potrebnih nekaj več kot milijon evrov 29.08.2018 07:33 Ljubljana, 28. avgusta (STA) - Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori projektu Vzpostavitev projektne enote za izvedbo deinstitucionalizacije. Za projekt bo namenjenih je 1,02 milijona evrov, od tega bo Evropski socialni sklad prispeval dobrih 816.000 evrov, so objavili na spletni strani.

Namen projekta je zagotoviti podlage za zaključek procesa in vzpostavitev celostnega sistema deinstitucionalizacije v Sloveniji. Projekt naj bi omogočil, da bodo lahko pomoči potrebni ob ustrezni podpori in pomoči zdravstvenih in socialnih delavcev dolgotrajne oskrbe v skupnosti čim dlje ostali v svojem okolju oziroma da se bodo tisti, ki ne zmorejo živeti samostojno, iz institicionaliziranih oblik oskrbe vrnili v skupnost.

Projekt med drugim predvideva vzpostavitev projektne enote na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki bo v sodelovanju s projektnim partnerjem, Inštitutom RS za socialno varstvo, proučila stanje na področju deinstitucionalizacije v Sloveniji. Omenjena enota bo opredelila področja deinstitucionalizacije, ki jih je treba še urediti, pripravila zakonske osnutke in nacionalne strategije, ki bodo omogočile usklajeno izvajanje aktivnosti na tem področju, so objavili na spletni strani službe vlade.