c S
Mariborski Palfinger lani prihodke povišal za skoraj petino 28.08.2018 14:12 Maribor, 28. avgusta (STA) - V mariborskem Palfingerju, ki je del avstrijske multinacionalke, so lani ustvarili za skoraj 97 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je pomenilo 17,5-odstotno rast glede na leto pred tem. Družba s skoraj 530 zaposlenimi je leto 2017 končala s 5,5 milijona evrov čistega dobička oziroma dvema milijonoma več kot leto poprej.

Kot v letnem poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, navaja direktor družbe Michael Steiner, jim je prodajo uspelo povišati že sedmo leto zapored, lani predvsem po zaslugi povečanja proizvodnje serijskih in vetrnih žerjavov.

Medtem ko je podjetje leta 2016 dnevno v povprečju izdelalo in sestavilo 34 komponent na dan, so lani številko povečali že na 40 komponent dnevno. Prav po zaslugi dviga proizvodnje so promet povišali za 14,5 milijona evrov, so se pa hkrati za 12,5 milijona evrov povišali tudi stroški proizvodnje.

V lanskem in letošnjem letu je Palfinger za investicije namenil kar 6,3 milijona evrov, od tega je dobra polovica denarja šla v novo in najsodobnejšo lakirnico, kjer je delo dobilo dodatnih 50 ljudi.

Kot napoveduje Steiner, bo podjetje osnovne podstavke in stebre žerjavov, ki jih izdelujejo sami, ter v Bolgariji izdelane konzole in glavne ročice, še naprej lakiralo in montiralo v Mariboru, se bo pa struktura nekoliko spremenila v korist večjih. Ob tem letos nadaljujejo tudi z montažo epsilon žerjavov.

Sicer pa ima skupina v Mariboru tudi podjetje Palfinger Marine z okoli 100 zaposlenimi, ki je lani ustvarilo še dodatnih 31 milijonov evrov prihodkov ter leto zaključilo s skoraj 600.000 evri dobička. Celotna skupina je lani presegla 1,5 milijarde prihodkov od prodaje, kar je skoraj 8,5 odstotka več kot leto prej. Zaposlovala je že blizu 10.000 ljudi v 130 različnih podjetjih po vsem svetu.