c S
Predsednik uprave skupine Uljanik ponudil odstop 28.08.2018 12:54 Zagreb/Reka/Pulj, 28. avgusta (STA) - Predsednik uprave skupine Uljanik Gianni Rossanda je nadzornemu svetu ponudil svoj odstop, sledili pa so mu tudi ostali vodilni v skupini. To je bila ena od zahtev zaposlenih, ki od minule srede stavkajo zaradi neizplačanih julijskih plač. Hrvaška vlada medtem pričakuje, da bodo do konca tedna zagotovili posojila za izplačilo dveh mesečnih plač.

Rossanda je v ponedeljek zvečer potrdil, da bo z vodilnega položaja v največji hrvaški ladjedelnici odstopil po tistem, ko bodo izbrali novo upravo in nov nadzorni svet. Zgledu predsednika uprave so sledili tudi ostali vodilni v družbah iz skupine.

Kot je Rossanda v ponedeljek pojasnil za hrvaško tiskovno agencijo Hina, s svojimi odločitvami "ne želi več storiti ničesar, česar ne bi podprli delničarji ali tisti, ki javno zahtevajo njegov odstop".

V Uljaniku ima približno 7100 malih delničarjev 46-odstotni lastniški delež. Sledita hrvaška država s 25,5-odstotnim deležem ter rovinjska Adris grupa z nekaj več kot 12-odstotnim deležem.

Na ponedeljkovem srečanju hrvaškega premierja Andreja Plenkovića in pristojnih ministrov s predstavniki stavkovnega odbora so soglašali, da je upravo Uljanika treba zamenjati ker da z obstoječim vodstvom družbe ne bodo mogli prestrukturirati družbe.

Akterji zgodbe o Uljaniku sicer pričakujejo, da bo Evropska komisija najpozneje septembra odločila o načrtu prestrukturiranja skupine, ki ga je uprava Uljanika v Bruselj poslala konec julija.

Hrvaški minister za gospodarstvo, podjetništvo in obrt Darko Horvat je v ponedeljek potrdil, da potekajo intenzivna pogajanja z bankami za izplačilo posojila za plače delavcem Uljanika. Danes se bo v Zagrebu srečal tudi s predsednikom Istrske županije in županom Pulja Valterjem Flegom in Borisom Miletićem, ki od vlade zahtevata, naj stori vse za obstoj ladjedelništva in delovnih mest v največjem istrskem mestu.

Medtem stavko nadaljuje približno 4500 zaposlenih v obeh ladjedelnicah iz skupine, v puljskem Uljaniku in v 3. maju na Reki. Približno 1000 stavkajočih se je v ponedeljek udeležilo protestov pred poslopjem vlade v Zagrebu, domov so se vrnili delno zadovoljni, ker so dobili le obljube, da bosta do konca tedna zagotovljeni dve plači.

Delavci upajo, da bo vlada držala besedo in do petka zagotovila denar vsaj za izplačilo julijske plače. Ko bodo dobili denar na svoje račune, bodo tudi ustavili stavko.

Za nemoteno nadaljevanje dela zaposlenih v obeh ladjedelnicah do konca leta je treba sicer zagotoviti 100 milijonov evrov. Lastnik strateškega partnerja skupine Uljanik, družbe Kermas energija Danko Končar je prejšnji teden dejal, da ne namerava vložiti dodatnega denarja v družbo, dokler ne bo znana odločitev Bruslja.

Stavkajoči v 3. maju zahtevajo tudi izločitev njihove ladjedelnice iz skupine Uljanik in začetek iskanja strateškega partnerja. Najbolj pogosto omenjajo tržaško družbo Fincantieri. Danes naj bi se srečali s predsednikom Primorsko-goranske županije in županom Reke Zlatkom Komadino in Vojkom Obersnelom.

V stavkovnem odboru danes potekajo tudi pogovori o tem, ali bodo delavcem iz tujine dovolili, da končajo izgradnjo ladje za križarjenje po polarnih območjih, kar je zahteval naročnik iz avstralske skupine Scenic. Gre za luksuzno plovilo Scenic Eclipse za 237 potnikov. Vrednost posla je več kot 90 milijonov evrov. Ladjar je zagrozil, da bo odpovedal že dogovorjena naročila za nove ladje v Uljaniku, če ne bodo nadaljevali izgradnje ladje, ki so jo v Pulju slovesno v morje spustili januarja letos, a še ni končana.