c S
Gospodarstvo z mešanimi občutki ob vzpostavljanju vlade 28.08.2018 12:53 Ljubljana, 28. avgusta (STA) - Slovensko gospodarstvo z mešanimi občutki spremlja zaveze iz predloga koalicijske pogodbe. V Združenju Manager v dokumentu vidijo premike, znova pa opozarjajo na nujnost razbremenitve plač. V OZS si želijo, da bi bile v njem vse predvolilne obljube, v GZS pa opozarjajo na nujnost jasnih izračunov javnofinančnih učinkov napovedanih ukrepov.

V Združenju Manager poudarjajo, da je Slovenija po razvoju človeškega kapitala in socialne pravičnosti na svetovnih lestvicah v samem vrhu, hkrati pa je na področju produktivnosti in posledično doseganja višje konkurenčnosti uvrščena precej nižje. Predsednik združenja Aleksander Zalaznik poudarja, da je treba slovensko okolje narediti takšno, da bo omogočalo čim boljši razvoj podjetij, direktor družbe Knauf Insulation Tomaž Lanišek pa meni, da bi morala biti rast produktivnosti natančno opredeljena tudi v koalicijski pogodbi.

"Ideje Levice se dobro slišijo, se je pa treba zavedati, da je treba denar najprej ustvariti, da ga lahko delimo," je Zalaznik dejal novinarjem na današnjem srečanju v Ljubljani in dodal, da je treba najti pravo ravnovesje med podjetniki, ki ciljajo na čim večji donos, in tistimi, ki sicer podjetniške žilice nimajo, želijo pa pošteno opravljati posel.

Zalaznik je opozoril na nujnost razbremenitve plač in priznal, da je iz predloga koalicijske pogodbe razbrati, da bo na tem področju vendarle prišlo do nekaterih premikov. Bolj kritičen je medtem do napovedane 50-odstotne obdavčitve kapitalskih dobičkov, ki jo ocenjuje kot napačno pot.

Direktorica Siemensa Slovenija in predsednica uprave Siemensa Hrvaška Madeja Lončar je izpostavila pomemben sistemski izziv, ki je pred državo - pomanjkanje kadra. Podjetja ta problem že intenzivno naslavljajo, Lončarjeva pa glede na dejstvo, da bosta v novi vladi tudi dva nekdanja menedžerja leta (kandidat za gospodarskega ministra je dosedanji minister Zdravko Počivalšek, koordinator v premierjevem kabinetu med nekaterimi ključnimi ministrstvi pa naj bi bil Vojmir Urlep), reševanje tega problema pričakuje tudi na sistemski ravni.

Zalaznik sicer delo ministra Počivalška v minulem mandatu, ki ga je sicer spremljala globalna konjunktura, ocenjuje kot dobro, izpostavil pa je odprtje države tujim investicijam. "Počivalšek je Slovenijo postavil na zemljevid za tuje investitorje, kar je izjemen korak," ocenjuje Zalaznik. Visoka pričakovanja goji tudi do Urlepa, ki ima kot izkušen menedžer širok pogled, misli in ideje pa zna artikulirati na način, da so sprejemljive za veliko večino. Zalaznik je prepričan, da je Urlepu vloga koordinatorja med ministrstvi morda celo bolj pisana na kožo kot kakšno ministrsko mesto.

Obrtniki in podjetniki medtem od političnih strank v novi vladi pričakujejo, da bodo v koalicijsko pogodbo zapisale vse tiste ukrepe in rešitve, ki so jih obljubile pred volitvami. Gre predvsem za ukrepe za odpravo birokratskih ovir in razbremenitev gospodarstva. "Slednjemu gre trenutno dobro, vendar ga bomo z novimi davčnimi obremenitvami zadušili, kar bodo na koncu občutili tudi državljani," so v današnjem sporočilu zapisali v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), kjer pred podpisom koalicijske pogodbe pričakujejo tehten razmislek nove vlade.

Jasne izračune, kaj posamezni predvideni ukrepi iz koalicijske pogodbe pomenijo za vzdržnost javnih financ, gospodarstvo, zaposlene in državljane, pa pričakujejo v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Marsikateri ukrep ima namreč ne samo drage finančne učinke, temveč tudi druge negativne posledice, opozarjajo.

Po navedbah gospodarske zbornice skrb zbujajo zelo verjetne negativne posledice nekaterih ukrepov, zajetih v osnutku koalicijske pogodbe, ki napovedujejo nebrzdano povečanje javne porabe ter dodatno obremenjevanje gospodarstva. Obstaja bojazen, da se bo več slovenskih in tujih vlagateljev ob napovedanih ukrepih odločilo za postopno ali celo hitro selitev iz Slovenije, kar ne more biti v interesu Slovenije, poudarjajo.

"V okoliščinah ustvarjene gospodarske rasti bi morali težiti k ugodnejšemu poslovnemu okolju in davčnim razbremenitvam, ki bi čim bolj podaljšale blagodejne učinke gospodarske rasti. Namesto tega se nakazujejo ukrepi in aktivnosti, ki slovenskemu gospodarstvu, Sloveniji in njenim državljanom niso prijazni. Samo s primernim poslovnim okoljem in ustreznimi političnimi odločitvami lahko dosežemo 60.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega in 50 milijard evrov izvoza do leta 2025," so še zapisali v GZS.

Partnerji LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS bodo sicer koalicijsko pogodbo podpisali v četrtek.