c S
Na kratko iz gospodarstva 28.08.2018 07:03 Ljubljana, 27. avgusta (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Heta Asset Resolution, slaba banke nekdanje avstrijske Hypo banke, je objavila javni poziv za izkaz interesa za nakup petih investicijskih zemljišč v Sloveniji. Skupaj s podjetjem Ernst & Young Svetovanje ponujajo priložnost za nakup razvojnega projekta Delamaris resort v Izoli v skupni izmeri 37.350 kvadratnih metrov ter še štirih drugih zemljišč v Ljubljani, Ankaranu in Zrkovcih pri Mariboru. Informacije o razpisu so dostopne na spletni strani Hete, izkazane interese za nakup pa pričakujejo do 3. septembra.

Okrožno sodišče v Kranju je objavilo sklep o izpolnitvi pogojev za prenos 100-odstotnega lastniškega deleža Merkurja v stečaju v družbi Big Bang na podjetje Bidigital naložbe, ki je v lasti Adventure holdinga primorskega podjetnika Darka Klariča in Elements skladov. Rok za pritožbe na sklep je 15 dni. Prodajni postopek za Big Bang v okviru Merkurjevega stečajnega postopka se je uspešno zaključil spomladi, Adventura Holding in Elements skladi pa sta zanj odštela 18,6 milijona evrov.

Družba Tekstil po poročanju Dnevnika prodaja nepremičnino v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC. Za 2,35 milijona evrov jo namerava kupiti novogoriško podjetje Marchiol, ki se ukvarja z distribucijo in prodajo elektroinštalacijskega materiala in je Tekstilu že nakazalo varščino. Tekstil je zaradi finančnih težav pred dvema letoma za skoraj pet milijonov evrov že prodal nepremičnine v središču prestolnice.

Danes so se zvrstile skupščine treh povezanih družb: Stol Kamnik, Induplati in Kompas INT, ki jih lastniško obvladujeta družbi Akustika Group Aleksandra Jereba in Tagro Tatjane Gorenc. Poleg obeh največjih delničarjev se je skupščin udeležil le še predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič, ki je na prvih dveh predlagal izplačilo dividend delničarjem, kar pa mu ni uspelo. Delničarji vseh družb so tako ostali brez dividend, prav tako je v vseh družbah z mesta člana nadzornega sveta odstopil Jereb, so sporočili iz VZMD. Nova nadzornica družbe Stol je postala Vladimira Pirc, Induplatov Angelca Osolnik, Kompasa INT pa Anja Zabret.

Delničarji družbe Gozdarstvo Grča, ki je v 98,24-odstotni lasti družbe GH Holding, so na današnji skupščini potrdili dokapitalizacijo v višini 2,3 milijona evrov po ceni 1,27 evra za vsako novo delnico. Ob tem so na predlog VZMD z osem na 30 dni podaljšali rok, v katerem lahko obstoječi delničarji izkoristijo prednostno pravico do vpisa novih delnic. Bilančno izgubo za leto 2017 v višini 386.147 evrov so pustili nepokrito.

Nadzorni svet Darsa se je na današnji redni seji seznanil z nerevidiranim poročilom o poslovanju družbe v obdobju od januarja do junija. Več informacij o poslovanju v sporočilu, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze, niso razkrili.