c S
Evropske borze navzgor; nekaj dražja nafta, krepkejši evro 28.08.2018 07:09 London/Frankfurt/Pariz, 27. avgusta (STA) - Na krilih rekordov, ki jih rušijo indeksi na Wall Stretu, so se tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi danes večinoma zvišali. Nafta se je nekoliko podražila, tečaj evra pa se je zvišal.

Optimizem je vlagateljem na borzah vlil napredek na pogajanjih ZDA in Mehike o severnoameriškem prostotrgovinskem sporazumu Nafta, kot tudi petkov govor predsednika ameriške centralne banke Jeroma Powella. Ta je na srečanje guvernerjev centralnih bank v kraju Jackson Hole poudaril, da trenutno ni znakov za kakšno občutnejšo rast stopnje inflacije v ZDA, prav tako ne opaža tveganj za pregrevanje gospodarstva. S tem je odpihnil bojazni na trgu, da bi utegnila ameriška centralna banka zviševati obrestne mere hitreje, kot se pričakuje.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,83 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3456,01 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 1,16 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,86 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,19 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,62 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,51 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,27-odstotno rast.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,88 odstotka višji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,73 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,93-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je danes okrepil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1658 dolarja, potem ko so zjutraj z njim trgovali še po tečaju, nekaj nižjem od 1,16 dolarja. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1633 dolarja oz. 0,45 centa višje kot v petek.

K rasti skupne evropske valute je po besedah analitikov najbolj prispevalo trdno nemško gospodarstvo. Indeks poslovne klime nemškega inštituta Ifo se je namreč avgusta nepričakovano močno zvišal.

Nekoliko so se zvišale tudi cene nafte, čeprav vlagatelji na naftnem trgu še čakajo na današnje srečanje odbora Organizacije držav izvoznic nafte, ki bo na današnjem srečanju preučil uspešnost pred dvema letoma sprejetih ukrepov za stabilizacijo cen nafte. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 68,83 dolarja, kar je 11 centov več kot v petek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 23 centov na 76,05 dolarja.