c S
Zaradi Bertoncljeve kandidature za finančnega ministra izredna seja nadzornikov SDH 27.08.2018 15:00 Ljubljana, 27. avgusta (STA) - Zaradi kandidature Andreja Bertonclja, ki kot nadzornik začasno opravlja naloge člana uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), za finančnega ministra v vladi Marjana Šarca, se bo prihodnji teden na izredni seji sestal nadzorni svet SDH. Nadzorniki naj bi popolnili upravo in zagotovili nemoteno in stabilno poslovanje, so za STA sporočili iz SDH.

Bertoncelj je bil začasno v upravo SDH za največ eno leto imenovan konec aprila, nastopil pa jo je v začetku maja. V upravi, ki je po zakonu in statutu o SDH predvidena kot tričlanska, trenutno sedi s predsednico Lidio Glavina, potem ko je s položaja junija odšla Nada Drobne Popovič.

Nadzorniki SDH so si sicer vse od decembra lani prizadevali najti tretjega člana uprave, a ga niso uspeli imenovati. Po Bertoncljevem najverjetnejšem imenovanju na eno najpomembnejših funkcij v državi bo tako uprava enočlanska. Ker v zakonu in statutu o SDH ni določil, ki bi urejali delovanje uprave z enim samim članom, bo tako nadzorni svet holdinga moral vanjo zelo verjetno prihodnji teden začasno imenovati še enega nadzornika, s čimer bo imel predvidoma petčlanski nadzorni svet le tri člane, kar je minimum.

Ko je bil aprila v upravo imenovan Bertoncelj, se je sicer kot realen scenarij v medijih omenjalo tudi, da bi se Glavini pridružil kar prvi nadzornik Damjan Belič. Poleg Beliča so nadzorniki še Duško Kos, Igor Kržan in Janez Vipotnik

V nadaljevanju pa se bo nadzorni svet SDH moral vnovič lotiti iskanja dveh članov uprave. V ta namen naj bi objavili nov mednarodni razpis, ker so kadrovska vprašanja običajno politično občutljiva, pa bo to najverjetneje ena prvih preizkušenj usklajevanja interesov med strankami v manjšinski vladi na področju upravljanja državnega premoženja.