c S
Število oddanih vlog za registracijo znamke EU v porastu 27.08.2018 06:42 Alicante, 25. avgusta (STA) - Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO) je med letoma 2010 in 2017 prejel več kot 956.000 vlog za registracijo znamke EU. Povprečna letna stopnja rasti je bila v tem obdobju 5,9-odstotna, skupno pa 49-odstotna. Največ vlog so vložile Nemčija, ZDA in Velika Britanija, je razvidno iz poročila EUIPO.

Znamke, iz katerih izhajajo blagovne znamke, so del intelektualne lastnine, tako kot na primer patenti, geografske označbe in avtorske pravice. Pravice, povezane z lastništvom znamk, je mogoče zaščititi na več ravneh, v tem primeru na ravni EU.

Vloge za registracijo in posledično zaščito znamk na ravni EU sprejema EUIPO. Med državami z največ oddanimi vlogami so poleg Nemčije, ZDA in Velike Britanije še Italija, Španija, Francija in Kitajska. Vseh sedem je v sedemletnem obdobju vložilo 73 odstotkov vseh vlog. Po ocenah urada bo skupno število vlog, v katerega bodo všteti tudi podatki za letos, preseglo 1,1 milijona.

Prvo mesto med deseterico podjetij, ki so bila v tem obdobju najpomembnejši prijavitelji, sicer zaseda južnokorejska družba LG Electronics, južnokorejsko podjetje pa je tudi na četrtem mestu, in sicer gre za Samsung Electronics. Južna Koreja sicer velja za eno najbolj inovativnih večjih gospodarstev.

V deseterici so še L'Oreal in Novartis na drugem oz. tretjem mestu ter GSK, Eveline, Huawei, Procter & Gamble, Johnson & Johnson in Novomatic od petega do desetega mesta.

Največ vlog se je med letoma 2010 in 2017 nanašalo na elektronske aparate in računalnike, sledita oglaševanje in poslovni menedžment. Na tretjem mestu po številu vlog je področje znanstvenih in tehnoloških storitev, na četrtem izobraževalne, športne in kulturne dejavnosti, na petem pa oblačila in obutev.

EU ima štiristopenjski sistem za registracijo znamk. Za zaščito znamke na nacionalni ravni je dovolj vloga pri nacionalnih uradih za intelektualno lastnino; v Sloveniji je to Urad RS za intelektualno lastnino.

Za pridobitev varstva v Belgiji, na Nizozemskem ali v Luksemburgu je treba prijavo vložiti pri Uradu Beneluksa za intelektualno lastnino. To je edini regionalni urad za intelektualno lastnino v EU, pri katerem je mogoče zaščititi znamke v teh treh državah članicah. Gre za regionalno raven.

S prijavo pri EUIPO je mogoče pridobiti zaščito pravic, ki izhajajo iz lastništva znamke, v vseh državah EU, postopke mednarodne registracije pa vodi Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO).