c S
Ajdovski Incom v zadnjih letih 20 milijonov evrov za investicije 27.08.2018 06:39 Ajdovščina, 25. avgusta (STA) - Podjetje za proizvodnjo sladoleda in zamrznjenih izdelkov Incom iz Ajdovščine je od leta 2014 za naložbe namenilo več kot 20 milijonov evrov. Sedaj končujejo z 12,5 milijona evrov vredno investicijo v nove proizvodne zmogljivosti in tehnološko-razvojni center, ki bo zaključen do konca leta.

"Nov tehnološko-razvojni center bo omogočil, da bomo ostali konkurenčni na najzahtevnejših trgih," je za STA povedal direktor Incoma Boštjan Jerončič. "Omenjena investicija nam je omogočila, da smo obrat sestave, pasterizacije in maturacije postavili na novo, po najbolj sodobnih tehničnih in tehnoloških pravilih. Dodatno nam investicija omogoča razširitev in ureditev proizvodnje in dvig stopnje avtomatizacije in robotizacije," je pojasnil.

Ustreznejše prostore bo dobil tudi oddelek marketinga, dobivajo tudi prostore za kuhinjo in jedilnico za zaposlene. "Investicija v nove prostore, ljudi in najboljši sladoled zaključuje pomemben ciklus investiranja in nas postavlja ob bok najboljšim proizvajalcem sladoleda v Evropi."

S pomočjo nove investicije bodo še letos povečali proizvodnjo sladoleda na 27 milijonov litrov na letni ravni, prihodke od prodaje pa bodo povečali za več kot četrtino, na 54 milijonov evrov.

Incom izvozi 90 odstotkov sladoledov in drugih zamrznjenih izdelkov. Njihovi izdelki potujejo v 46 držav sveta, tudi v Avstralijo, ZDA in na Novo Zelandijo, pa tudi na trge zahodnoevropskih držav. Predvsem prodaja v Avstralijo in Novo Zelandijo je za ajdovsko podjetje pomembna zaradi obrnjene poletne sezone in je tam prodaja večja v našem zimskem času.

V Incomu je trenutno zaposlenih 366 delavcev. V zadnjih dveh letih intenzivne rasti so zaposlili 170 novih sodelavcev. "Zaradi sezonske narave dela si dodatno pomagamo tudi z začasnimi sodelavci, ki so zaposleni pri agencijah, vendar pa se ob intenzivnem zaposlovanju te potrebe zmanjšujejo. Uspešno smo zaključili tudi zgodbo z delavci preko zaposlitvenih agencij izpred dveh let," je še povedal Jerončič.

Poleg potreb v proizvodnji naraščajo tudi potrebe po zahtevnejših delovnih mestih, zato so ponudili priložnosti tudi strokovnjakom s področja elektrotehnike, mehatronike, strojništva, živilstva, marketinga in prodaje.

"Trenutno štipendiramo na področju razvoja in mehatronike, vendar načrtujemo, da bomo obseg štipendiranja širili. Nadaljevali bomo tudi s počitniško prakso za študente in dijake. Letos je bil odziv izjemen, saj smo v podjetju to podjetje gostili več kot 40 mladih iz Ajdovščine in okolice," je trenutno stanje predstavil direktor Incoma.

Tudi pri razvoju novih sladoledov, sladolednih okusov in drugih zamrznjenih izdelkov želijo vsako leto napredovati. Letos so z novo linijo sladoledov Alive prejeli več prestižnih nagrad in priznanj. "Za nas pa je največja nagrada, da smo s temi sladoledi prepričali potrošnike po vsem svetu," je dodal Jerončič.