c S
Na Bledu zaradi sobodajalstva vse več namestitvenih kapacitet 27.08.2018 06:38 Bled, 25. avgusta (STA) - Bled, ki ga je lani na vrhuncu turistične sezone zaznamovala velika gneča, je tudi letošnje poletje doživel naval gostov. Lanska rekordna sezona je spodbudila številne domačine k oddajanju sob in apartmajev. Ob bistvenem povečanju številna nočitvenih zmogljivosti se še naprej povečuje število nočitev, nekoliko manj pa je letos dnevnih obiskovalcev.

Kot pravi blejski župan Janez Fajfar, letos beležijo okoli tri odstotke več stacionarnih gostov kot lani, medtem ko je dnevnih obiskovalcev mogoče malo manj. "Nekateri so sami spoznali, da sredi glavne sezone skoraj nima smisla tiščati na Bled ali naprej proti Bohinju, saj se cesta med Bledom in Lescami vedno zabaše," meni župan.

Se pa na Bledu še vedno povečuje število stacionarnih gostov, saj se vse več domačinov zaradi priložnosti za dober zaslužek in zaradi oteženega življenja v veliki, zlasti prometni gneči, odloča za oddajanje svojih nepremičnin turistom.

Občina v prostorskem načrtu dopušča dejavnost oddajanja sob in apartmajev v zasebnih hišah, s čimer je precej široko odprla vrata zasebni iniciativi. "V zadnjem času res beležimo velik porast razpoložljivih kapacitet v sobah in apartmajih v hišah. Trenutno je takih v občini okoli 400," pojasnjuje Fajfar.

Ob tem opozarja, da večina ponudnikov ne poskrbi za ustrezno gradbeno legalizacijo, ki bi sicer za del objekta morala biti izvedena. Zato bo občina aktivno pristopila k pozivanju lastnikov k ureditvi statusa. Prostorski načrt dopušča do 50 odstotkov objekta za oddajanje, v novelaciji prostorskega načrta pa bodo razpoložljive kvote za sobodajalstvo zmanjšane.

"Bled ima približno 8000 prebivalcev in približno 7500 namestitvenih kapacitet. Bližamo se meji, ki smo jo v strategiji označili kot tisto, ki je ne želimo preseči, torej da imamo največ toliko namestitvenih kapacitet, kot je prebivalcev," pravi direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj.

Struktura namestitvenih kapacitet se spreminja, saj kapacitete hotelov ostajajo praktično na istem nivoju, v močnem porastu pa so zasebne sobe in apartmaji, pojasnjuje Rogelj, ki ga veseli, da se pojavlja tudi ponudba v visokem oziroma zgornjem razredu, ki privablja na Bled tisto strukturo gostov, ki si jo najbolj želijo. Hkrati pa Bled še vedno ponuja celotno paleto namestitvenih kapacitet, od kampa do petzvezdičnih namestitev.

Kljub velikemu številu turistov je Bled urejen, je prepričan župan. "Se pa tudi letos dogaja, da nastajajo problemi, predvsem neposredno ob jezeru, ko gostje ne upoštevajo določil," pravi Rogelj. Na Bledu je denimo prepovedano posedanje in ležanje na travi ter kopanje, razen na za to posebej namenjenih območjih.

Veliko obiskovalcev tega ne ve ali ne upošteva, zato so letošnje poletje na Bledu zaposlili informatorje, domačine, ki turistom pojasnjujejo, kaj je dovoljeno in kaj nezaželeno oziroma prepovedano. Okrepili so tudi delovanje redarstva. "Zavedamo se, da vsega ne moremo kontrolirati, se pa z različnimi ukrepi trudimo zagotoviti neko normalno sobivanje," poudarja Rogelj.