c S
Je Šarec dobra novica za kupce stanovanj? 27.08.2018 07:40 Ljubljana, 26. avgusta (STA) - Ob prodajalcih z velikimi očmi kupci stanovanj niso v najboljšem položaju. Cene nepremičnin še rastejo, na obzorju je tudi rast cen posojil. Marjan Šarec z ekipo petih strank je zaznal, da imajo težavo dobiti stanovanje predvsem mladi. Kupcem stanovanj, ki niso mladi, predlog koalicijske pogodbe ne obljublja veliko, v Financah piše Rok Pikon.

Poglejmo torej, kaj na področju stanovanj Šarec ponuja mladim.

"Glede na obstoječe možnosti se bodo zagotovili smiselni razpisi prek Stanovanjskega sklada RS." V redu, od stanovanjskega sklada bodo zahtevali, naj opravlja svoje delo.

"Stanovanjski sklad naj začne ponujati rent & buy možnosti." Da bi stanovanjski sklad ponujal možnost najema, pri čemer se najemnina šteje v kupnino, je dobra novica za mlade.

"Uvedli bomo možnost poroštva države za stanovanjska posojila pri državljanih, ki prvič rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje in imajo dohodek, vendar je vezan na prekarno delo." Kako bo pri iskanju poroštva nekdo dokazal, da dela prekarno? Če gre za prekarnega delavca, ki ima majhne prihodke, je nerazumno, da bi mu država dala poroštvo.

"Povečali bomo fond najemnih stanovanj na 10 tisoč stanovanj." Še ena dobra novica za kupce stanovanj in gradbena podjetja.

Šarca se lahko najbolj veselijo prekarci, ki bodo dobili močnega poroka. Ter seveda gradbena podjetja. Davkoplačevalce in kupce stanovanj, ki niso mladi, pa ne čaka nič dobrega. Prekarcem z državnim poroštvom bodo na nepremičninskem trgu težko konkurirali, sklene komentator.