c S
V Arrivi Alpetour postopek proti sindikalistu Dakiću 24.08.2018 15:08 Ljubljana/Kranj, 24. avgusta (STA) - V Arrivi Alpetour, ki sodi pod okrilje skupine Arriva Slovenija, je danes potekal zagovor pred odpovedjo delovnega razmerja sindikalnega zaupnika v tem podjetju Nenada Dakića. Vodstvo podjetja mu očita grobo kršitev delovnih obveznostih, grozil naj bi drugemu zaposlenemu, kar Dakić zanika. Sindikat avtobusarjev mu stoji ob strani.

Dakič je dopis vodstva Arrive Alpetour, pod katerega je podpisan direktor Karlsson Bo Erik Stig in v katerem mu očitajo, da je kršil pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, hkrati pa so mu izrekli sklep o prepovedi opravljanja dela, prejel 20. avgusta, danes je potekal zagovor.

Zagovora v Arrivi Alpetour ne komentirajo, za STA so pojasnili le, da naj bi šlo v tem primeru za grobo kršitev delovnih obveznostih in za družbeno nesprejemljivo ravnanje zaposlenega, ko je grozil drugemu zaposlenemu. "V skupini Arriva je tako ravnanje nesprejemljivo, kot so nesprejemljive grožnje s fizičnim napadom tudi sicer," so poudarili.

Zaposlenega so po njihovih pojasnilih povabili na zagovor pred odpovedjo in izrekli sklep o prepovedi opravljanja dela, ki velja do zaključka postopka in razjasnitve okoliščin v zvezi z očitki. Ob tem so zagotovili, da ta primer "ni povezan s sindikalnim delom zaposlenega".

Kot je za STA pojasnil Damjan Volf, generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90, soustanoviteljice Sindikata voznikov avtobusov Slovenije, sta obe strani na zagovoru podali svoj pogled na dogodek. Ta pa po Volfovi oceni ni bil takšen, kot ga skuša prikazati delodajalec.

Dakič naj bi po navedbah delodajalca med drugim poniževal sodelavca, češ da je grdo parkiral, pri tem pa mu grozil, medtem ko je Dakič pojasnil, da je sodelavca samo pozval, naj avtobus lepše parkira, zanika tudi, da bi mu pri tem grozil.

V Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije dvomijo v delodajalčeve obdolžitve Dakiča, saj jim je kar nekaj prič potrdilo, da dogodek ni bil tak, kot pravi delodajalec. "Nimamo nobenega argumenta, da Dakiču ne bi verjeli," je dejal Volf.

Ob tem je spomnil, da morajo biti za redno odpoved iz krivdnih razlogov podani elementi kaznivega dejanja, tega pa v tem primeru sam ne vidi. Po informacijah, s katerimi razpolaga, namreč dogodek ni bil prijavljen policiji, delavec, ki naj bi se mu grozilo, pa je dogodek vodstvu podjetja prijavil kar nekaj dni kasneje.

To še toliko bolj potrjuje domnevo, da gre v tem primeru za rušenje sindikalnega gibanja, je ocenil Volf, ki poziva k modrosti.

Glede na to, da delodajalec po njegovih besedah nima konkretnih navedb, ki bi potrjevale očitke, sindikat poziva vodstvo družbe, da postopek redne odpovedi iz krivdnih razlogov prekliče in Dakiča, ki je trenutno zaradi zdravstvenih težav na bolniški, pozove na delo.

Volf je ob tem dejal, da se zelo ponavlja zgodba, ki je bila prisotna leto dni nazaj, ko je redno odpoved iz krivdnih razlogov prejel bivši vodja stavkovnega odbora v skupini Arriva Endreja Mesaroš. Za Mesaroša je Delovno sodišče v Kopru sicer odločilo, da ga mora Arriva pozvati nazaj na delo. Sodišče je namreč presodilo, da je bila odpoved Mesarošu nezakonita.