c S
Nemčija v polletju z rekordnim javnofinančnim presežkom 24.08.2018 10:37 Wiesbaden, 24. avgusta (STA) - Nemške javne finance so v prvih šestih mesecih leta zabeležile 48,1 milijarde evrov presežka, je danes objavil nemški statistični urad Destatis. Gre za najvišjo polletno vrednost od združitve države. Še vedno solidna gospodarska rast tako povečuje prihodke od davkov in prispevkov.

Skupni presežek v zveznem, deželnih in občinskih proračunih ter obeh blagajnah socialnega zavarovanja je bil tako za 18,3 milijarde evrov oz. več kot 50 odstotkov višji kot v enakem obdobju lani, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

"Spodbudne razmere v gospodarstvu in na trgu dela ter zmerna politika javne porabe so prispevale k presežku," ki je, izražen v deležu BDP, dosegel 2,9 odstotka, so poudarili v Destatisu. Ob tem so poudarili, da polletni podatki še niso zagotovilo, da bo presežek tudi ob koncu leta na rekordni ravni.

V vsakem primeru pa so nemške javne finance v pozitivnem smislu daleč od zgornje dovoljene meje po paktu o stabilnosti in rasti, ki dovoljuje primanjkljaj v višini treh odstotkov BDP. Nazadnje je Nemčija to mejo prestopila v še vedno kriznem letu 2010, ko je primanjkljaj dosegel 4,2 odstotka BDP.

Nemčija je sicer že ves čas predmet kritik partnerjev v Evropi in na drugi strani Atlantika ter mednarodnih ustanov, da javnofinančne sadove dobrih gospodarskih rezultatov premalo vlaga v izboljšavo infrastrukture in tudi okrepitev vojaške sposobnosti.

Destatis je danes potrdil tudi prvo oceno, da se je nemški BDP v četrtletni primerjavi v prvih treh mesecih leta okrepil za 0,5 odstotka, potem ko je bila rast v prvih treh mesecih pri 0,4 odstotka.

Destatis je s tem potrdil tudi, da povečane trgovinske napetosti med ZDA in Evropo ter drugimi velikimi gospodarstvi za zdaj niso povzročile večje škode nemški ekonomiji. To poleg zunanje trgovine že nekaj časa poganja domače povpraševanje, ki je ob zgodovinsko dobrih razmerah na trgu dela krepko. Prav zasebna potrošnja, ki jo spremlja povečana poraba države in rast investicij podjetij v nove stroje in opreme, je bilo gonilo rasti v drugem trimesečju.

Za letos večina napovedi govori o gospodarski rasti v bližini ali celo nekoliko pod dvema odstotkoma. Lani je dosegla 2,2 odstotka. Vendar pa so tveganja v primeru zaostritve trgovinskih napetosti med ZDA in ostalimi velesilami velika.