c S
Ameriško-kitajski trgovinski pogovori brez preboja 24.08.2018 10:33 Washington/Peking, 24. avgusta (STA) - Pogovori med ameriškimi in kitajskimi predstavniki, ki so v sredo in četrtek potekali v Washingtonu, pričakovano niso privedli do preboja. Medtem ko so bili na ameriški strani v opisu pogajanj povsem nevsebinski, pa so na kitajski dejali le, da so bili pogovori "konstruktivni in odkriti".

V Washingtonu sta prve pogovore po juniju v sredo in četrtek opravili delegaciji pod vodstvom namestnika kitajskega ministra za trgovino Wang Shouwena in namestnika kitajskega finančnega ministra Liao Mina ter podsekretarja na ameriškem finančnem ministrstvu Davida Malpassa. Podrobnejših podatkov o dnevnem redu pogovorov ni bilo, prav tako so bila pričakovanja na obeh straneh postavljena zelo nizko.

Tudi po koncu dvodnevnih pogovorov ni nobenih vidnih znakov preboja. S kitajskega resornega ministrstva so tako sporočili le, da so bili pogovori "konstruktivni in odkriti" in da bosta strani ostali "v stiku glede prihodnjih načrtov".

V Beli hiši so medtem povedali zgolj to, da sta strani "izmenjali poglede na to, kako doseči poštene, uravnotežene in obojestransko koristne gospodarske odnose".

ZDA so v četrtek uvedle 25-odstotne carine še za 16 milijard dolarjev kitajskega uvoza, potem ko je administracija predsednika Donalda Trumpa že julija začela pobirati carine v enaki višini na 34 milijard dolarjev uvoza s Kitajske. Kitajska je pričakovano odgovorila z enakovrednimi carinami na ameriški uvoz.

Trump Kitajski kljub kritikam in nasprotovanju tovrstni politiki v številnih krogih poleg doslej uvedenih carin grozi še s carinami na več sto milijard dolarjev uvoza zaradi oviranja dostopa do kitajskega trga, kraje intelektualne lastnine in subvencij. Odločitev o tem naj bi padla v septembru, ko bi lahko ZDA uvedle carine na kitajski uvoz v vrednosti 200 milijard dolarjev, s čimer bi protekcionistični ukrepi veljali že za polovico kitajskega izvoza v ZDA.

Nekoliko več napredka je videti v pogovorih med ZDA, Kanado in Mehiko glede sprememb v sporazumu o prosti trgovini v Severni Ameriki (Nafta), ki si jih želi Trumpova administracija. V minulih dneh in tednih so tako potekali intenzivni pogovori med ameriško in mehiško stranjo. Ti so po navedbah mehiškega ministra za gospodarstvo Ildefonsa Guajarda "v zelo napredni fazi", vendar pa še niso "na ciljni črti". V medijih se je sicer omenjalo, da bi lahko strani preboj oznanili že minuli teden, a je Guajardo danes priznal, da so "pogovori zelo kompleksni".

Ko bodo vsaj okvirni dogovor dosegle ZDA in njena južna soseda, naj bi za mizo po napovedih iz Ottawe sedla tudi Kanada, katere trgovinski in politični odnosi s Trumpovo administracijo so se izkazali celo za bolj napete in zahtevne, kot to velja za Mehiko.

Najtežja vprašanja naj bi bila po poročanju tujih tiskovnih agencij še vedno na mizi, med temi pa je tudi zahteva ZDA, da bi vsakih pet let opravili revizijo sporazuma, za katerega v Washingtonu menijo, da je nepošten do ameriških interesov.