c S
Evropske borze uvodoma večinoma v zelenem 24.08.2018 10:01 Frankfurt/London/Pariz, 24. avgusta (STA) - Tečaji na osrednjih evropskih borzah se na začetku zadnjega trgovalnega dne v tednu večinoma gibljejo v zelenem območju. Na trgih so še vedno v ospredju skrbi glede negativnih učinkov trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko, pri katerih tudi po dvodnevnih pogovorih v Washingtonu ni videti konkretnih znakov popuščanja.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 se je v prvih 35 minutah zvišal za 0,19 odstotka. Indeks DAX v Frankfurtu pridobiva 0,20 odstotka, v Parizu je indeks CAC 40 0,19 odstotka nad gladino, v Londonu pa je indeks FTSE 100 na izhodišču.

Na trgih so po poročanju tujih tiskovnih agencij še vedno v ospredju skrbi glede negativnih učinkov trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko, ki sta si v četrtek izmenjali drugi nabor carin in proticarin. Pri teh tudi po dvodnevnih pogovorih med kitajskimi in ameriškimi predstavniki v Washingtonu ni videti konkretnih znakov popuščanja. Na kitajskem ministrstvu za trgovino so zatrdili le, da so bili pogovori konstruktivni in odkriti, strani pa bosta ostali v stiku.

Nemški statistični urad Destatis je medtem danes potrdil prvo oceno o 0,5-odstotni rasti nemškega BDP na četrtletni ravni v prvih treh mesecih leta. Ob tem je objavil, da so nemške javne finance v prvem polletju zabeležile rekordni presežek.

V Aziji so indeksi ne osrednjih borzah zaključili neenotno. V Tokiu je indeks Nikkei 225 pridobil 0,85 odstotka, v Šanghaju je osrednji indeks pridobil 0,19 odstotka, v Hongkongu pa je indeks Hang Seng izgubil 0,49 odstotka. V Seulu se je Kospi okrepil za 0,46 odstotka, v Sydneyju pa je All Ordinaries izgubil 0,04 odstotka.