c S
V Zagrebu brez konkretnega dogovora o Uljaniku 24.08.2018 07:31 Zagreb, 23. avgusta (STA) - Predstavniki hrvaške vlade, uprave največje hrvaške ladjedelnice Uljanik grupe in strateškega partnerja Kermas energije na današnjem srečanju v Banskih dvorih v Zagrebu niso dosegli rešitve glede Uljanikovih ladjedelnic v Pulju in na Reki. Med drugim niso našli rešitve niti za izplačilo plač delavcem, ki stavkajo že drugi dan.

Srečanje na vladi je prvi zapustil predsednik uprave Uljanika Gianni Rossanda, ki je novinarjem povedal, da so udeleženci soglašali, da je prestrukturiranje edina prava rešitev za skupino. Ocenil je, da bi prestrukturiranje lahko opravili v manj kot dveh mesecih.

Uprava Uljanika je načrtih za prestrukturiranje skupine poslala prejšnji mesec v presojo Evropski komisiji. Odgovor iz Bruslja pričakujejo najpozneje septembra. Če Bruselj ne bo sprejel načrta prestrukturiranja, je možno, "da se bo pojavil nekdo", ki bo kril izgube in nadaljeval poslovanje ali pa bo družba šla v stečaj, je omenil še dva scenarija Rossanda.

Kot je dodal, so se tudi pred današnjim srečanjem zavedali, da država ne bo mogla pomagati ladjedelnicam v Pulju in na Reki preden bo znana odločitev Evropske komisije. To velja tudi za posredovanje pri kratkoročnem zagotavljanju denarja za plače delavcem.

Ocenil je, da je Kermas energija, kot strateški partner najbolj logična rešitev za reševanje družbe, ker je po marcu, ko je bil izbrana za partnerja, že vložila 12,5 milijona evrov. Na novinarsko vprašanje, če bo odstopil s čela družbe je Rossanda povedal, da bo "nenormalno" če bi uprava odšla, ne da bi našli rešitev za izhod iz krize.

Niti hrvaški minister za gospodarstvo, obrt in Darko Horvat ne izključuje možnost stečaja Uljanika, niti izbire novega strateškega partnerja. Ponovil je, da se je vlada intenzivno vključila v reševanje krize v družbi, sicer pa zaradi hrvaške in evropske zakonodaje ne more financirati plač delavcem Uljanika.

Omenil je, da bi država morda lahko prispevala samo pri dokapitalizaciji. Za to je potrebna jasna vizija trajnostnega ladjedelništva na območju Pulja in Reke, je dejal.

Šef Kermesa Končar je povedal, da je bolj optimističen kot črnogled glede možnosti, da bi se Uljanik izognil stečaju. Pravi, da težava ni v stečaju, ampak kako naprej. Omenil je, da je skupina v krizi tudi zaradi dejstva, ker ima zmogljivosti za izgradnjo 7,5 ladij letno, v zadnjih letih pa je proizvajala le 2,5 ladij letno. Povedal je, da zaenkrat ne želi vložiti dodatni denar v Uljanik, ker obstaja možnost, da bo Bruselj zavrnil načrt uprave za prestrukturiranje.

Približno 4500 zaposlenih v Uljanikovih ladjedelnicah so v sredo začeli stavko zaradi neizplačanih julijskih plač. Najbolj odgovorne za stanje v družbi imajo upravo, a so pričakovali, da bo tudi hrvaška vlada storila več za reševanje družbe. Nameravajo stavkati do izpolnitve zahtev, med katere so danes tudi uradno uvrstili odstop uprave.