c S
Alibaba v četrtletju z 61-odstotno rastjo prihodkov 23.08.2018 15:40 Šanghaj, 23. avgusta (STA) - Kitajski spletni trgovec Alibaba je v četrtletju, ki se je zaključilo 30. junija, vknjižil 80,92 milijarde juanov (10,17 milijarde evrov) prihodkov, kar je 61 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je medtem zaradi enkratnih stroškov znižal za 41 odstotkov na 6,89 milijarde juanov (1,09 milijarde evrov).

Padec dobička v prvem poslovnem četrtletju je po navedbah Alibabe povezan z nagradami za uslužbence v finančni enoti Ant Financial. Brez tega enkratnega učinka bi bila rast 33-odstotna, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Dosežek Alibabe je bil nad pričakovanji analitikov.

Strokovnjaki pozdravljajo tudi rast števila kupcev. Število aktivnih uporabnikov vodilne Alibabine spletne trgovine Taobao je junija poraslo za 17 milijonov na 634 milijonov. Trgovinska dejavnost koncernu prinaša okoli 86 odstotkov vseh prihodkov.

Alibaba v zadnjem obdobju navdušuje vlagatelje s hitro rastjo, ki je posledica krepitve kitajskega srednjega sloja in njegova apetita za hitre nakupe prek spleta. V zadnjem času so se sicer pojavile bojazni, da bi lahko težavo za družbo predstavljajo ohlajanje kitajskega gospodarstva.