c S
V jugovzhodno in primorsko-notranjsko regijo 44 milijonov državnih in EU sredstev 23.08.2018 11:54 Ljubljana, 23. avgusta (STA) - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek je danes s predstavniki razvojne regije Jugovzhodna Slovenija in Primorsko-notranjske razvojne regije podpisal dopolnitvi dogovorov za regionalni razvoj. Dokumenta v regiji prinašata skoraj 29 milijonov oz. 15 milijonov evrov državnega in evropskega denarja.

Jugovzhodna regija, s katero je bil dogovor za razvoj podpisan novembra 2017, je v dokument vključila 25 projektov v skupni vrednosti 59,27 milijona evrov, od tega je 28,9 milijona evrov zagotovljenih iz sredstev EU in državnega proračuna. Denar bodo prispevala ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (9,99 milijona evrov), infrastrukturo (13,76 milijona evrov) in okolje in prostor (5,16 milijona evrov).

S Primorsko-notranjsko razvojno regijo pa je bil prvi dogovor podpisan decembra 2017, danes pa so ga dopolnili s sedmimi novimi projekti v skupni vrednosti 18,8 milijona evrov. V tem primeru bo delež sofinanciranja države oz. EU višji, saj bosta ti partnerici prispevali 14,8 milijona evrov - iz malhe gospodarskega ministrstva bo šlo 2,1 milijona, ministrstva za infrastrukturo 4,9 milijona evrov ter ministrstva za okolje in prostor 7,8 milijona evrov.

Novomeški župan in predsednik razvojnega sveta regije Jugovzhodna Slovenija Gregor Macedoni je pojasnil, da bodo sredstva v regiji v večji meri namenili za opremljanje gospodarskih oziroma podjetniških con, komunalno infrastrukturo na področju čiščenja in odvajanja odpadnih voda ter zagotavljanja pitne vode ter za projekte trajnostne mobilnosti, še posebej izgradnje kolesarskih poti.

"V tem trenutku so vsi ti projekti še seznam, zavedamo se, da nas čaka še veliko dela," je poudaril Macedoni. Spomnil je tudi, da bodo v njihovi regiji polovico sredstev za projekte morale najti lokalne skupnosti same, kar ne bo lahko. "Pa vendar verjamem, da bo slabih 29 milijonov evrov, ki jih prinašamo v regijo, motiv oziroma razvojni pospešek, da bomo vse realizirali," je dodal.

Macedoni je zadovoljen tudi z dogovorom z ministrstvom za infrastrukturo v zvezi s sredstvi za projektiranje tretje razvojne osi od predora pod Gorjanci naprej. Regija bo prispevala slabe tri milijone od skupno okoli 15 milijonov. "S tem smo se skupno zavezali, da bomo v nekem tempu nadaljevali z razvojem tega projekta, ki združuje našo regijo," je dodal.

Direktor Razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič pa je v zvezi s podpisom izrazil veselje, da "smo prišli do te točke". "Vesel bom tudi, ko bomo ta sredstva počrpali in jih dobili na naše transakcijske račune. Regija se teh projektov veseli in si od njih veliko obeta. Izbrali smo takšne projekte, ki bodo jutri prinesli nov denar," je poudaril in izrazil pričakovanje ustvarjanja novih delovnih mest in krepitve dodane vrednosti.

Predsednik Razvojnega sveta Primorsko-notranjske razvojne regije in cerkniški župan Marko Rupar pa je spomnil, da so upali na potrditev štirih sklopov projektov, a jim je uspelo le pri treh - pridobivanju sredstev za industrijske cone oz. razvoj gospodarstva, za kolesarske povezave oz. trajnostno mobilnost ter za obnovo vodovodnih sistemov oz. zagotavljanje čiste pitne vode. "Smo pa rahlo razočarani, ker nismo uspeli pridobiti sredstev za odvajanje in čiščenje odpadne vode," je dejal Rupar. Tukaj bi, tudi zaradi zahtevnega kraškega terena, potrebovali od 50 do 60 milijonov, je dodal.

Direktor RRA Zeleni kras Boštjan Požar je izrazil zadovoljstvo s projekti, vključenimi v dogovor. "Seveda bi želeli še nekatere druge upravičene namene. Potrebe na terenu so včasih drugačne, kot so možnosti operativnega programa," je dodal. Ker počasi vstopamo v planiranje za novo finančno perspektivo, bi torej po njegovem veljalo razmisliti, kako ta razkorak zmanjšati.

Počivalšek je ob tem spomnil še, da na dogovor za razvoj čaka le še Obalno-kraška razvojna regija.