c S
Hrvaška vlada išče rešitev za Uljanik 23.08.2018 11:48 Zagreb, 23. avgusta (STA) - Hrvaška vlada oz. ministrstvi za gospodarstvo in finance je vključena v iskanje rešitve za izhod iz krize največje hrvaške ladjedelnice Uljanik, je danes dejal premier Andrej Plenković, ki se bo popoldne srečal z vodstvom Uljanika. Zaposleni v ladjedelnicah v Pulju in na Reki medtem zaradi neizplačane julijske plače nadaljujejo stavko.

Plenković je uvodoma na seji vlade poudaril, da je stanje v Uljaniku "ključna socialna, gospodarska in tudi politična tema na Hrvaškem". Napovedal je, da se bo popoldne srečal s predstavniki uprave Uljanika in njenega strateškega partnerja, družbe Kermas energija, ki je v lasti hrvaškega mogotca Danka Končarja. Na srečanju bodo po njegovih besedah obravnavali predvsem možnosti za izplačilo zaostalih plač delavcem.

Za izplačilo mesečnih plač za približno 4500 zaposlenih v skupini Uljanik je potrebnih 50 milijonov kun (6,7 milijona evrov). V hrvaški vladi pa naj bi se prizadevali za zagotovitev najmanj dveh plač.

Na današnjem srečanju naj bi se pogovarjali tudi o načrtih za prestrukturiranje Uljanika, ki so jih prejšnji mesec poslali v presojo Evropski komisiji. Odgovor iz Bruslja pričakujejo najpozneje septembra. Plenković je danes večkrat poudaril, da bodo rešitev za Uljanik iskali v okviru predpisov Hrvaške in evropske zakonodaje.

Spomnil je, da je vlada v začetku leta jamčila za 700 milijonov kun posojila, ki jih je Uljanik dobil za sanacijo v skladu z evropskimi predpisi o državnih pomočeh. S tem jamstvom je tudi končano obdobje državnih subvencij za prestrukturiranje ladjedelnic, v katere so na Hrvaškem od leta 1991 vložili več kot 31 milijard kun (4,2 milijarde evrov).

Plenković je tudi poudaril, da je bilo hrvaško ladjedelništvo pred 30. leti na tretjem mestu v svetu, medtem ko je danes na 10. mestu. Hrvaška med državami EU sicer zaseda tretje mesto.

Ladjedelnice so po njegovi oceni pomembne za Hrvaško. V zadnjem desetletju so hrvaške ladjedelnice zaposlovale med dva in pet odstotkov vseh zaposlenih na Hrvaškem. Prispevale so tudi do 15 odstotkov hrvaškega izvoza in do 1,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je še navedel hrvaški premier.

Minister za gospodarstvo, obrt in podjetništvo Darko Horvat je medtem novinarjem pred začetkom vladne seje povedal, da si vlada želi obstoja ladjedelnic v Pulju in na Reki, a je za to potrebno prestrukturiranje. Pričakuje, da bodo po današnjem srečanju z upravo in strateškim partnerjem Uljanika dobili temelj za svojo končno odločitev.

Približno 4500 zaposlenih v skupini Uljanik, katere del je tudi ladjedelnica 3. maj na Reki, danes nadaljuje stavko, ki so jo začeli v sredo zaradi neizplačanih plač za julij, ki bi jih po kolektivni pogodbi morali dobiti do 15. avgusta.

Zaposleni v Pulju so tudi danes organizirali protestni shod v središču mesta, napovedali so, da bodo na razmere v Uljaniku s protestom opozorili tudi v Zagrebu pred poslopjem vlade.

Shod so organizirali vsi trije sindikati - sindikat kovinarjev, sindikat Istre, Kvarnerja in Dalmacije ter Jadranski sindikat - in stavkovni odbor. Predstavniki sindikatov so danes povedali, da tudi uradno zahtevajo odstop uprave Uljanika, ki jo imajo za najbolj odgovorno za stanje v družbi. Zaposleni pa nameravajo stavkati do izpolnitve zahtev.