c S
Evropske borze z blago rastjo 23.08.2018 10:21 Frankfurt/London/Pariz, 23. avgusta (STA) - Osrednje borze na stari celini v začetku današnjega trgovanja beležijo blago rast, kljub dejstvu, da so ZDA in Kitajska danes spisale novo poglavje v trgovinskem sporu. Tečaj evra se glede na dolar nekoliko znižuje.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 se je v prvih 40 minutah zvišal za 0,23 odstotka. Indeks DAX v Frankfurtu pridobiva malenkostnih 0,04 odstotka, v Londonu pa je indeks FTSE 100 0,08 odstotka nad sredino zaključno vrednostjo. Nekoliko višja je rast na borzi v Parizu, kjer je indeks CAC 40 0,21 odstotka nad gladino.

Tudi na evropskih borzah sicer odmeva, da so ZDA uresničile napovedi in uvedle 25-odstotne carine še za 16 milijard dolarjev kitajskega uvoza, potem ko je že julija začela pobirati 25-odstotne carine na 34 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske. V Pekingu so vmes skladno z napovedmi sprejeli proticarine v enakem obsegu.

Na valutnem trgu medtem vlagatelji največ pozornosti po poročanju nemške tiskovne agencije dpa namenjajo v sredo objavljenemu zapisniku z zadnje seje Odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve. Ta je pokazal, da je med člani osrednjega organa denarne politike v ZDA vse močnejše prepričanje, da je treba ključno obrestno mero čim prej vnovič zvišati. Na trgu je tako zavladalo mnenje, da bo naslednji dvig sledil že na septembrski seji odbora. Nazadnje jo je Federal Reserve dvignila junija, in sicer za 0,25 odstotne točke na raven med 1,75 in dva odstotka.

Pričakovanje o skorajšnjem novem zategovanju denarne politike v ZDA je dvignilo tečaj dolarja, tako da evro v primerjavi z ameriško valuto trenutno glede na konec sredinega trgovanja izgublja 0,28 centa in je pri 1,1569 dolarja.

Trgovanje na azijskih borzah se je medtem zaključilo neenotno. Tokijski Nikkei je pridobil 0,22 odstotka, v Hongkongu je Hang Seng izgubil 0,46 odstotka, v Šanghaju pa je osrednji indeks pridobil 0,37 odstotka. Na borzi v Singapurju je indeks STI končal 1,58 odstotka nad izhodiščem.