c S
Vlagatelji pred trgovinskimi pogovori med ZDA in Kitajsko previdni; nafta dražja, evro navzgor 23.08.2018 07:30 London/Frankfurt/Pariz, 22. avgusta (STA) - Vlagatelji na pomembnejših borzah v Evropi so bili danes večinoma previdni, njihove oči pa so uprte v Washington, kjer ameriški in kitajski predstavniki začenjajo prvi krog pogovorov za umiritev trgovinskih napetosti po dveh mesecih. Indeksi so tako končali blizu izhodišč. Nafta se je medtem občutneje podražila, tečaj evra pa se je zvišal.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,25 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil malenkostnih 0,01 odstotka, v Parizu indeks CAC 40 0,22 odstotka, v Londonu pa je šel FTSE 100 navzgor za 0,11 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,36 odstotka, v Zürichu je indeks SMI nazadoval za 0,38 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,40-odstotni padec.

Previdni so razumljivo tudi v New Yorku. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure in pol pred koncem trgovanja na 0,11 odstotka nižji ravni kot ob koncu torkovega trgovanja. Širši indeks S&P 500 je doslej medtem pridobil 0,06 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je poskočil nekoliko bolj, za 0,32 odstotka.

Vlagatelji pogledujejo proti Washingtonu, kjer pogovore začenjata namestnik kitajskega ministra za trgovino Wang Shouwen in podsekretar na ameriškem finančnem ministrstvu David Malpass. Podrobnejših podatkov o dnevnem redu pogovorov ni.

Medtem ko so v Pekingu pred srečanjem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP "gojili upanje", da bi "dosegli dober izid", pa je bilo z ameriške strani, tudi iz ust oz. izpod prstov predsednika Donalda Trumpa, slišati, da si v Washingtonu kaj veliko od prvega srečanja med stranem po juniju, ko sta se v Pekingu sestala ameriški minister za trgovino Wilbur Ross in podpredsednik kitajske vlade Liu He, ne obetajo.

Analitiki tako ne pričakujejo, da bi pogovori, ki naj bi se nadaljevali še v četrtek, pripeljali do takšnega premika, da bi ZDA preklicale uvedbo 25-odstotnih carin še za 16 milijard dolarjev kitajskega uvoza, med njimi tudi polprevodnike oziroma čipe. Ta je napovedana za polnoč po washingtonskem času. Vlada Donalda Trumpa je že julija začela pobirati 25-odstotne carine na 34 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske. V Pekingu vsakič odgovorijo z enakovrednimi carinami na ameriški uvoz. Upajo pa vlagatelji na vsaj malenkostno izboljšanje klime v odnosih med velesilama.

Tečaj evra se malenkost zvišuje. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1594 dolarja, kar je 0,22 centa več kot ob koncu torkovega trgovanja. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1616 dolarja oz. 1,14 centa više kot v torek. Na krepitev evra v primerjavi z dolarjem so po pisanju tujih tiskovnih agencij vplivale informacije o Trumpovih kritikah predsednika centralne banke Federal Reserve Jeroma Powlla, ker ta ni naklonjen upočasnitvi dinamike zategovanja denarne politike.

Še bolj občutno se draži nafta. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena oktobra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 67,93 dolarja, kar je 2,09 dolarja več kot ob koncu torkovega trgovanja. V Londonu so se oktobrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 2,03 dolarja na 74,66 dolarja.