c S
Startupom na voljo slovensko-italijanski program pospeševanja 22.08.2018 13:35 Ljubljana, 22. avgusta (STA) - Italijanskim in slovenskim zagonskim podjetjem je na voljo program Most čezmejnega pospeševanja, ki se financira iz programa Interreg Italija-Slovenija. Vodilni projektni partner je center Friuli Innovazione, v Sloveniji pa ga izvaja ABC pospeševalnik iz BTC. Šestmesečni program se bo začel septembra, prijave so možne do konca avgusta.

Program izvajajo usposobljena podjetja v italijansko-slovenskem partnerstvu, njegov cilj pa je podpirati inovativna in rastoča startup podjetja na območju obeh sosed.

Pospeševalniški program v Sloveniji izvaja ABC pospeševalnik, partnerji projekta pa so še koprska fakulteta za management, Gospodarska zbornica Slovenije in podjetje Smart Com, italijanski projektni partnerji pa so poleg centra Friuli Innovazione še oddelek za menedžment beneške univerze Foscari, oddelek za ekonomijo, podjetništvo, matematiko in statistične študije tržaške univerze Bruno de Finetti in zasebni partner Gruppo Euris.

Razpis za prijavo na program, ki je odprt do konca avgusta, je namenjen inovativnim startupom, ki želijo pospešiti svoje poslovanje s pomočjo priložnosti, ki jih ponuja čezmejno programsko območje Slovenije in predvsem severnega dela Italije, so pojasnili v ABC pospeševalniku.

Šestmesečni pospeševalni program je na voljo za skupno deset podjetij - pet slovenskih in pet italijanskih -, potekal pa bo tako v Sloveniji kot tudi v italijanski deželi Furlanija-Julijska Krajina.

Interesna področja razpisa so umetna inteligenca, strojno učenje in internet stvari, masovni podatki, tehnologije blockchain, informacijske in komunikacijske tehnologije ter pametne aplikacije za industrijo, ni pa omejen samo na ta.

Prvo trimesečje programa bo namenjeno pospeševalnemu programu v Sloveniji, v sklopu katerega bodo ekipe sodelovale na intenzivnem usposabljanju in predstavitvenem dnevu, kjer bodo prisotni tudi mednarodni vlagatelji in novinarji. Oba dogodka bosta potekala v Ljubljani v organizaciji ABC pospeševalnika. Drugi del programa se bo izvajal v Italiji in bo osredotočen na pospešen vstop projekta na trg in njegovo širitev.

Program bo zagonskim podjetjem omogočil možnosti sodelovanja z vodilnimi predstavniki industrije, ki jih v Italiji predstavljajo podjetja Aristoncavi, Danieli, Aquafil, Asalaser, Carel Industries in Irinox, v Sloveniji pa družbe BTC, Petrol, Telekom Slovenije in skupina Triglav.

Prijavijo se lahko ekipe v zgodnji fazi razvoja, ki se ukvarjajo s konkretnim tržnim izzivom in imajo že pripravljeno analizo trga. Pripravljeno imajo lahko tudi beta verzijo ali prototip, ključno pa je, da imajo za cilj ustanovitev pravne osebe v Italiji ali Sloveniji ter potencial za rast v teh dveh državah, so še pojasnili v ABC pospeševalniku.