c S
ZDA še brez odločitve o carinah na avtomobile 21.08.2018 16:09 Washington, 21. avgusta (STA) - ZDA še niso blizu odločitvi o tem, ali naj uvedejo carine na uvoz avtomobilov. Zamuda pri pripravi poročila je nastala zaradi nadaljevanja trgovinskih pogovorov z Mehiko, Kanado in EU, je dejal ameriški trgovinski minister Wilbur Ross. Ob tem je ministrstvo zbralo več kot 2000 pisnih pripomb industrije in prebivalstva, skozi katere se še prebija.

Ameriški predsednik Donald Trump je maja trgovinskemu ministrstvu naročil, naj preuči možnost uvedbe do 25-odstotnih carin na uvoz avtomobilov in avtomobilskih delov. Pri tem je kot razlog navedel državno varnost. Ross je ocenjeval, da bo končno poročilo s priporočili ukrepov pripravljeno do konca avgusta.

Vendar vse kaže, da odločitev še ne gre pričakovati. V ponedeljkovem pogovoru za časnik Wall Street Journal je Ross kot enega od razlogov navedel pogajanja o usodi severnoameriškega prostotrgovinskega sporazuma Nafta s Kanado in Mehiko.

Proces upočasnjuje tudi obsežno število pripomb. Ross je priznal, da so prejeli kupe strani pripomb in da jim "zmanjkuje avgusta". Ministrstvo je namreč v fazi posvetovanja z javnostjo prejelo prek 2000 pisnih pripomb industrije in avtomobilskih navdušencev, še več deset ljudi je pričalo na javnem zaslišanju konec julija.

Čeprav se ZDA mudi z uvedbo carin v drugih primerih, na primer v odnosu s Kitajsko, Ross ni želel postaviti nove časovnice za sprejemanje odločitve v zvezi z avtomobilskim sektorjem. Spomnil je le, da ministrstvu poročila ni treba objaviti do prihodnjega leta.

Washington je v zvezi s carinami na avtomobile z EU dosegel dogovor, da zaenkrat to idejo odloži. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in Trump sta julija sklenila, da bo EU začela uvažati več ameriške soje in utekočinjenega zemeljskega plina, strani pa bosta delali v smeri ničelnih carin.

ZDA so lani uvozile za 212 milijard dolarjev avtomobilov, kar je 151 milijarde dolarjev več kot izvoza. Primanjkljaj se je na tem delu od leta 2013 povečal za 29 odstotkov, kažejo podatki ministrstva za trgovino.