c S
Župani občin sistema C pomurskega vodovoda zavračajo očitke ljutomerske občine 21.08.2018 16:09 Ljutomer, 21. avgusta (STA) - Sedem županov občin sistema C pomurskega vodovoda in javno podjetje Prlekija zavračajo očitke, da je njihova tožba občine Ljutomer in njene županje za tri milijone evrov neupravičena. Karbova naj bi namreč po njihovem mnenju sistematično zavračala upoštevanje in izvajanje sklenjenih dogovorov, kohezijskih zavez in veljavnih predpisov.

Karbova je s podžupanoma ljutomerske občine 7. avgusta predstavila tožbo sedmih županov in podjetja Prlekija proti njihovi občini in njej osebno, ker občine v sistemu C pri obračunu vode lani in letos niso mogle pobrati treh milijonov evrov. V Ljutomeru so navajali, da elaborata in s tem cen ne morejo potrditi, ker bi predvidena podražitev cen, kot jo predlaga sedem občin, pomenila štirimilijonsko povišanje cen v dveh letih, stroški vode bi se v 30 letih podražili za 90 milijonov evrov, omrežnina za podjetja pa bi se povečala do 300 odstotkov.

Župani občin Apače, Radenci, Gornja Radgona, Razkrižje, Križevci, Veržej in Sveti Jurij ob Ščavnici ter direktor Prlekije so v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da je bila tožba nujna predvsem zaradi zaščite odgovornosti ostalih sodelujočih občin in podjetja Prlekija. Vložili so jo, ker ni bilo mogoče doseči nobenega dogovora, županja pa da s svojim ravnanjem povzroča nepopravljivo škodo in nevzdržno stanje vsem občinam".

Ob tem so dodali, da so se pripravljeni zunajsodno poravnati in dogovoriti, a le, če ne bodo kršeni predpisi, dogovori in dane kohezijske zaveze.

V nadaljevanju župani pišejo, da je bila Karbova nosilka in koordinatorica sistema C, ki je podpisala vse ključne dokumente 50-milijonskega projekta, a ga je "vodila slabo, po končanju pa partnerskim občinam povsem obrnila hrbet ter očitno 'pozabila' na dane zaveze, ki so bile pogoj za pridobitev evropskih sredstev."

Županja je predlagala to ceno, ki je zdaj zanjo nesprejemljiva, čeprav je za skoraj polovico manjša od tiste, ki jo je predvideval projekt, novi sistem je vreden štirikrat več, kdo bo pokrival stroške, če ne občani, občine bi lahko potrjene cene subvencionirale, a to zaradi ljutomerskih blokad ni mogoče, so zapisali župani.

Prav tako zanikajo, da je bila tožba vložena, ker ni bilo mogoče ljudem na položnicah pobrati za tri milijone več denarja za vodo, ampak ker občina Ljutomer ne spoštuje danih zavez, v sistemu C in pri upravljavcu pa zato nastaja velika škoda, ocenjena na tri milijone evrov.

Ta denar je po njihovih pojasnilih potreben za drago infrastrukturo in njeno amortizacijo. Občine bi občanom za sprejemljivo ceno lahko pomagale s subvencijo, prav tako ne drži, da bi se stroški in omrežnina za podjetja povišali, kot je povedala županja, predlagane cene vode pa so povsem primerljive s sosednjimi sistemi, so navedli župani.

Ob tem so zanikali trditev Karbove, da javno podjetje Prlekija občini Ljutomer protipravno zadržuje pol milijona evrov zbrane najemnine, ki so jo plačali občani, in da je vložena tožba odziv na izvršbo občine v zvezi z zadržano najemnino. "V resnici javno podjetje Prlekija najemnine za infrastrukturo ne more plačevati občini Ljutomer zato, ker za to ni pravnih podlag, to je podpisane pogodbe," so še zapisali župani in vodstvo Prlekije.