c S
Cene industrijskih izdelkov tudi julija navzgor 21.08.2018 11:00 Ljubljana, 21. avgusta (STA) - Cene industrijskih izdelkov so se zvišale tudi julija. V primerjavi z junijem so bile višje za 0,2 odstotka, na letni ravni pa je bila rast 2,4-odstotna, je danes objavil statistični urad.

V mesečni primerjavi so se julija zvišale tako cene izdelkov za prodajo na domačem trgu kot cene izvoznih izdelkov. Prve so šle navzgor za 0,3 odstotka, druge pa za 0,2 odstotka. Cene industrijskih izdelkov za prodajo na trgih evrskih držav so se zvišale za 0,3 odstotka, medtem ko se cene proizvodov za prodajo na trgih držav zunaj evrskega območja znižale za 0,1 odstotka.

Med skupinami izdelkov po namenu porabe so se julija glede na junij najbolj zvišale cene v skupini surovine in proizvodi za široko porabo (po 0,3 odstotka), sledile so cene v skupini energenti, ki so šle navzgor za 0,1 odstotka, medtem ko so se cene v skupini proizvodi za investicije znižale za 0,1 odstotka.

Po dejavnostih so se cene izdelkov glede na prejšnji mesec izraziteje zvišale v tiskarstvu in razmnoževanju posnetih nosilcev zapisa (za 1,9 odstotka), v proizvodnji kovin (za 1,3 odstotka) ter v proizvodnji farmacevtskih surovin in preparatov (za 0,7 odstotka). Opazneje znižale pa so se cene v drugih raznovrstnih predelovalnih dejavnostih (za 0,7 odstotka).

V medletni primerjavi so se cene izdelkov za prodajo na tujih trgih julija zvišale za 2,6 odstotka, cene izdelkov za prodajo na domačem trgu pa za 2,3 odstotka.

Cene izdelkov, prodanih na trgih držav z evrom, so se zvišale za 2,9 odstotka, cene izdelkov, prodanih na trgih držav zunaj območja evra, pa za dva odstotka.

Cene energentov so bile julija medletno višje za 4,3 odstotka, cene surovin za 3,3 odstotka, cene proizvodov za investicije za 1,8 odstotka in cene izdelkov za široko porabo za 1,1 odstotka.

Po dejavnostih so se medletno najbolj zvišale cene v proizvodnji kovin (za 7,3 odstotka), sledile so cene v oskrbi z električno energijo (za pet odstotkov). Najbolj pa so se znižale cene v proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov (za 8,3 odstotka).