c S
Evropske borze okoli izhodišč, evro nad 1,15 dolarja 21.08.2018 10:18 Frankfurt/Pariz/London, 21. avgusta (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel umirjeno, osrednji indeksi se gibljejo blizu izhodišč. Se je pa bolj občutno okrepil tečaj evra, ki je presegel mejo 1,15 dolarja. Ameriški zelenec je na udaru po kritikah ameriškega predsednika Donalda Trumpa na račun vodstva centralne banke Federal Reserve (Fed).

Indeks najpomembnejših podjetij v območju z evrom Eurostoxx 50 je bil nekaj pred 10. uro po srednjeevropskem času 0,02 odstotka nad izhodiščem. DAX je v Frankfurtu pridobival 0,09 odstotka. Medtem je pariški indeks CAC 40 padal za 0,03 odstotka, FTSE 100 pa se je v Londonu zniževal za 0,15 odstotka.

Tečaj evra je medtem napredoval in presegel mejo 1,15 dolarja. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,151 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta podražila za 0,25 odstotka. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v ponedeljek postavila pri 1,1420 dolarja.

Šibkost dolarja tržni analitiki pripisujejo poročanju medijev, da je ameriški predsednik Donald Trump prejšnji teden kritiziral predsednika ameriške centralne banke Fed Jeroma Powella. Pričakoval je namreč, da bo Powell nadaljeval politiko poceni denarja, namesto tega pa Fed nadaljuje s postopnim zviševanjem obrestnih mer.

Zelenec je v zadnjih mesecih na poti krepitve, k čemur je pripomogla dobra gospodarska rast v ZDA. Trump je v ponedeljkovem pogovoru za Reuters na vprašanje, ali verjame v neodvisnost Feda, dejal: "Verjamem v Fed, ki počne, kar je dobro za državo."

Neenotno se izteka dan na azijskih borzah. Tokijska borza je zabeležila 0,1-odstotno rast, podobno je bilo tudi v Singapurju in Wellingtonu. Seulska borza je porasla za odstotek, sydneyjska pa je zabeležila 0,8-odstotni padec. V Hongkongu se Hang Seng dviguje za 0,4 odstotka.