c S
Cene nafte nekoliko višje 21.08.2018 09:16 Singapur, 21. avgusta (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju nekoliko zvišale. Podpirajo jih prihajajoči trgovinski pogovori med Kitajsko in ZDA, zavirajo pa načrti ZDA, da bodo iz naftnih rezerv sprostile 11 milijonov 159-litrskih sodov črnega zlata.

Za sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom septembra je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 66,73 dolarja, kar je 30 centov več kot v ponedeljek. Severnomorska nafta brent z oktobrskim dobavnim rokom se je podražila za dva centa na 72,23 dolarja za sod.

Vlagatelji so zadovoljni z novico, da bodo ZDA in Kitajska ta teden nadaljevale pogovore o trgovini. Upajo, da bi to lahko ustavilo trgovinsko vojno, v kateri državi ena drugi nalagata visoke carine.

Odmeva pa tudi odločitev ZDA, da sprostijo 11 milijonov sodov nafte iz strateških rezerv, ki sicer obsegajo 660 milijonov sodov. Nova nafta bo na trg pritekla oktobra in novembra, ZDA pa želijo s tem vsaj delno nadomestiti izpad iranske nafte.

ZDA so namreč Iran znova obremenile s svojimi sankcijami, predsednik Donald Trump pa zaveznice poziva, naj od 4. novembra naprej ne kupujejo več iranske nafte. To je sprožilo zaskrbljenost zaradi morebitnega izpada zalog na trgu.

ZDA želijo do novembra z globalnega trga umakniti od 700.000 do milijon sodov iranske nafte dnevno. Analitiki tako svarijo, da 11 milijonov iz ameriških rezerv ne bo imelo velikega učinka.