c S
Na kratko iz gospodarstva 21.08.2018 07:29 Ljubljana, 20. avgusta (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Bonitetna agencija Moody's je v četrtek Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) izboljšala obete glede ratinga s stabilnega v pozitivnega. Moody's pričakuje nadaljnje izboljšanje kreditnih kazalcev predvsem zaradi učinkovitega izvajanja ukrepov na področju zniževanja stroškov, zaradi zmernih investicijskih izdatkov, dividendne politike, ki ne predvideva izplačila lastniku, ter gibanja cen električne energije na regionalnih trgih. Obstoječi rating Ba2 bi se lahko zvišal za eno stopnjo ob predpostavki ohranjanja finančne moči skupine, merjeno s količnikom, ki meri denarni tok iz poslovanja v primerjavi z dolgom udobno nad 10 odstotkov. Nasprotno bi se obet lahko znižal v primeru, da skupina ne bi izkazala sposobnosti vzdrževanja kreditnih kazalcev na ustrezni ravni, če bi nepopravljivo kršila zaveze iz kreditnih pogodb ali v primeru izrazitega poslabšanja likvidnosti, česar pa v agenciji ne pričakujejo, so sporočili iz HSE.

Komunalo Brežice zapušča direktor Aleksander Zupančič. Po njegovi oceni je v dobrih šestih letih vzpostavil uspešno, stabilno, vzorno in prepoznavno podjetje, zdaj pa bo svojo poslovno pot nadaljeval na drugem področju in se posvetil razvoju novih vsebin, so sporočili iz Komunale Brežice, kjer bodo več informacij podali na sredini novinarski konferenci.

Finančna družba KS Naložbe iz Ljubljane je objavila redno mesečno poročilo. Na dan 31. julij 2018 so njene največje naložbe predstavljali deleži družb G.I. Dakota Investments, IEDC, KSP Hrastnik, ZRC Trbovlje in Revija Vino.