c S
Stekla revitalizacija apartmajsko-gostinskega objekta v Jasni 21.08.2018 07:58 Kranjska Gora, 21. avgusta (STA) - Novi lastniki dolga leta propadajočega apartmajskega objekta na obali Jasne v Kranjski Gori so po pridobitvi gradbenega dovoljenja pred kratkim lahko začeli s preurejanjem objekta, ki naj bi ponovno zaživel še pred koncem leta. Med poletno sezono pa v sodelovanju s podjetjem Jezeršek gostinstvo skrbijo za začasni gostinski objekt na travniku.

Več kot deset let opuščeni turistični objekt ob kranjskogorski Jasni je letošnjo pomlad kupila družba Alpe Adria turizem in camping, ki si je zadala čim prejšnjo oživitev objekta ob jezeru ob sotočju Velike in Male Pišnice. Objekt je bil zgrajen leta 2006, ko je v požaru pogorel prejšnji gostinski objekt, v njem pa so lastniki namesto gostišča uredili apartmaje, s čimer se občina ni strinjala, zato je dolga leta sameval.

Kranjskogorska občina je svoj del obale dveh med seboj povezanih umetnih jezer Jasna uredila že v minulih nekaj letih, letošnje poletje pa je vendarle zaživel tudi tisti del, ki je v zasebni lasti. "Ker bomo objekt prenavljali preko celotne poletne sezone in ker nismo želeli razočarati obiskovalcev jezera Jasna, smo za to obdobje ponudili prostor na travniku ob jezeru podjetju Jezeršek gostinstvo, ki je poskrbelo za začasni gostinski objekt in za gostinsko ponudbo," je za STA pojasnil sodelavec projekta Re:Vitalizacija: Jasna - Alpska plaža Marjan Povše.

Novi lastniki so se v minulih mesecih intenzivno ukvarjali s pridobivanjem dokumentacije za ureditev objekta, v katerem bo namesto obstoječih 11 apartmajev odslej osem apartmajev in kavarna. Po dveh mesecih in pol so sredi poletja pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje, takoj angažirali gradbenike in začeli z deli. "Računamo, da bomo z deli končali sredi oktobra in bomo lahko že novembra ali najkasneje decembra objekt odprli," je povedal Povše.

Naslednje leto nameravajo urediti še okolico in zimski vrt ter parkirišče. Kot je izpostavil Povše, si želijo, da bi bila Jasna urejena tako, da bi bila to "najlepša točka v Kranjski Gori, kar sedaj, kar se tiče razgleda in pogleda, že je, kar se tiče ureditve, pa žal ne, čeprav je občina na svojem delu že zelo veliko naredila".

Investicija družbe Alpe Adria turizem in camping je usmerjena v ureditev Jasne kot zelene alpske plaže, ki ponuja aktivno uživanje in druženje v ambientu gora, svežini vode in prijetni senci gozdov. S klimatskimi spremembami se namreč turistični trend iz vročih obalnih destinacij pomika v sveže in zelene destinacije na nadmorski višini do 900 metrov, je pojasnil Povše.

Objekt bi na podlagi pridobljenih dovoljenj lahko ostal razdeljen na 11 apartmajev, ki bi jih lahko, če bi to želeli, razmeroma hitro dokončali in usposobili za prodajo. Vendar lastniki ocenjujejo, da je trajnostni koncept odprtega tipa primernejši za turizem na tej lokaciji, čeprav bo to pomenilo večjo investicijo in več dela v naslednjih desetletjih ter veliko sodelovanja vseh lokalnih akterjev.

Lastniki želijo tudi čim večjo usklajenost z željami in razvojnimi načrti lokalne skupnosti. Glavna želja lokalne skupnosti je bila, da se na lokaciji revitalizira gostinski lokal s spremljevalnimi aktivnostmi, kar je bilo predmet spora s prejšnjim lastnikom. Kranjskogorski župan Janez Hrovat je zato zelo vesel, da se bo Jasna uredila in da bo vključevala tudi gostinsko ponudbo.

Kot zagotavlja Povše, bo tudi ta del Jasne, prav tako kot občinski, odprt za vse obiskovalce. Urediti nameravajo pot okoli jezera, postaviti klopi in pitnike, pa tudi sanitarije in piknik območja ter urediti parkirišča in postajališče za avtodome. V načrtu sta še trgovina s spominki in izposoja opreme za uživanje in doživljanje narave. Ko bo vsa ponudba zaživela, naj bi v Jasni zaposlovali do 14 ljudi.