c S
V Sloveniji julija manj izdanih gradbenih dovoljenj za stavbe 20.08.2018 10:57 Ljubljana, 20. avgusta (STA) - V Sloveniji je bilo julija izdanih 518 gradbenih dovoljenj za stavbe, od tega 212 za stanovanjske stavbe in 306 za nestanovanjske stavbe. Za gradnjo stanovanjskih stavb je bilo v primerjavi z junijem izdanih devet odstotkov manj dovoljenj, za gradnjo nestanovanjskih stavb pa 10 odstotkov manj, je danes objavil statistični urad.

Celotna površina vseh v juliju načrtovanih stavb naj bi merila nekaj več kot 138.000 kvadratnih metrov, kar je dva odstotka več kot junija. Površina načrtovanih stanovanjskih stavb je bila manjša za dva odstotka, površina načrtovanih nestanovanjskih stavb pa je bila večja za pet odstotkov.

Največ, 97 odstotkov gradbenih dovoljenj, je bilo izdanih za novogradnje, trije odstotki pa za spremembo namembnosti. Število gradbenih dovoljenj za novogradnje je bilo za 10 odstotkov nižje kot v juniju, površina s temi gradbenimi dovoljenji predvidenih novogradenj pa je bila manjša za en odstotek.

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, pridobljenimi v juliju, je bila predvidena gradnja 248 stanovanj, kar je štiri odstotke manj kot mesec prej. Skoraj vsa stanovanja so bila načrtovana v stanovanjskih stavbah, le eno je bilo načrtovano v nestanovanjski stavbi.

Največ stanovanj se bo gradilo v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer 53 stanovanj, kar je 21 odstotkov vseh načrtovanih. Sledita Jugovzhodna Slovenija s 36 stanovanji (15 odstotkov vseh) in podravska regija z 32 načrtovanimi stanovanji (13 odstotkov vseh). V drugih regijah je bilo načrtovanih manj stanovanj, med temi najmanj v koroški in obalno-kraški statistični regiji (v vsaki po tri stanovanja).